Виндовс 11 већ ради на Распберри Пи 4

Виндовс 11 је покренут и ради на Расберри Пи 4 након што је исти тим успео да инсталира Виндовс 10 на Распберри Пи 4, као што смо видели прошле године.

Ако желите да покренете Виндовс на свом Распберри ПИ-у, раније сте морали да користите верзију Виндовс 10 ИоТ Цоре, која нуди основно искуство оперативног система Виндовс без подршке за десктоп апликације јер је дизајнирана за уређаје мале снаге.

Захваљујући пројекат отвореног кода покренули програмери попут Марио , сада можемо лако да инсталирамо Виндовс на АРМ на Пи. За разлику од ИоТ Цоре верзије оперативног система Виндовс, Виндовс 11 на АРМ-у или Виндовс 10 на АРМ-у нуде потпуно искуство радне површине на Распберри Пи-у, а подржана је и емулација.Мицрософт је недавно објавио Виндовс 11 Буилд 22000.51 и програмер Марио је успео да успешно покрене Виндовс 10 на АРМ-у на најновијој верзији Пи 4 Модел Б. Као што се и очекивало, нова верзија Виндовс-а нуди боље перформансе од Виндовс-а 10 на Пи-у и може лакше да ради са оперативним системом.

1 од 1  Виндовс 11 на Распберри Пи 4

Процес инсталације Виндовс 11 на АРМ на Распберри-у је исти као и Виндовс 10 и упутства можете пронаћи у нашем претходном чланку . Требаће вам Распберри Пи 4 са 4 ГБ РАМ-а и Виндовс 11 АРМ64 слика (која се може креирати конвертовањем УУП слике са УУПДумп платформе).

Такође се препоручује да користите ГПТ за нови оперативни систем. Исто тако, можда ћете морати заобићи захтев ТПМ 2.0 изменом Виндовс регистра током процеса инсталације ако видите грешку Овај рачунар не може да покрене Виндовс.

Наравно, постојаће нека ограничења у погледу снаге Пи 4, посебно у поређењу са Виндовс-ом који покреће Снапдрагон на АРМ уређајима, за које је Виндовс он АРМ дизајниран. Међутим, један од корисника који је тестирао оперативни систем потврдио је да су перформансе нешто боље од Виндовс 10.

Пројекат можда није савршен, али Виндовс на АРМ-у полако постаје све бољи и може да обавља важне рачунарске задатке и на јефтиним уређајима као што је Пи. Запамтите да је сам Виндовс 11 у раној фази са неколико познатих проблема, укључујући грешку у којој Виндовс претрага можда неће радити исправно.

Поред Распберри Пи-ја, имају и неки програмери успео да инсталира десктоп ОС на Лумиа 950 КСЛ , који је објављен још 2015. године.

Виндовс 11 ће почети да се примењује на постојеће уређаје касније ове године , са ширим увођењем који се сада очекује почетком 2022. У почетку ће водећим производима као што су Сурфаце уређаји бити понуђено ажурирање преко Виндовс Упдате-а. На основу података телеметрије, Мицрософт ће проширити увођење тако да укључи више конфигурација.

Популар Постс