Виндовс 11 добија нови систем датотека (РеФС), али Мицрософт неће одбацити НТФС

  Виндовс 11 нови систем датотека
Виндовс 11 лаптоп | Слика љубазношћу: Мицрософт

Виндовс рачунари су унапред форматирани у НТФС, укључујући дискове за складиштење у лаптоп рачунарима, екстерне чврсте дискове и УСБ стикове. Мицрософт би могао да планира да донесе РеФС (нови систем датотека) да замени НТФС на одређеним системима, према референцама примећеним у најновијој верзији за преглед Виндовс 11.

Пре него што разговарамо о новом систему датотека РеФС, морамо да разумемо шта је НТФС. НТ систем датотека (НТФС) је развио Мицрософт 1992. године и може се користити на системима који имају лиценце. НТФС је власнички и подразумевани је систем датотека за Виндовс 11, Виндовс 10 или старије.

Можете да проверите свој систем датотека тако што ћете отићи на „Овај рачунар“ и кликнути десним тастером миша на било који диск, по могућности Виндовс диск. Приметићете „НТФС“ поред система датотека, као што је приказано на слици испод са нашег Виндовс 10 уређаја. Резултати су слични и на Виндовс 11 рачунарима.  НТФС формат датотеке
НТФС формат датотеке у оперативном систему Виндовс 10

Најновије верзије за преглед Виндовс 11 укључују подршку за РеФС, отпорни систем датотека, који је најновији Мицрософтов систем датотека и тренутно се користи у Виндовс серверима. За разлику од НТФС-а, РеФС је знатно бољи у доступности података и скалабилности.

  Виндовс 11 РеФС
Виндовс 11 сада ради на РеФС-у

Према Мицрософтовим документацију , „дизајниран је да максимизира доступност података, да се ефикасно скалира на велике скупове података у различитим радним оптерећењима и да обезбеди интегритет података са отпорношћу на корупцију“.

Отпорни систем датотека је бољи од НТФС-а на много начина, укључујући складиштење и будуће иновације. На пример, НТФС подржава максимално 256 терабајта. С друге стране, овај нови систем датотека нуди подршку за до 35 петабајта. Разлика је огромна када се узме у обзир фактор конверзије – петабајт је једнак 1024 терабајта.

Не знамо да ли би ова функција могла да значи крај НТФС-а, али постоји могућност да ће се неки Виндовс 11 Ентерприсе или Бусинесс рачунари испоручити са РеФС-ом ​​као подразумеваним системом датотека.

То је зато што ће неколико предности РеФС-а фаворизовати предузећа и професионалце, укључујући функцију која претвара скупе физичке операције копирања датотека у брзе логичке. Још једна карактеристика побољшава перформансе и смањује И/О.

Остале карактеристике укључују паритет убрзан у огледалу, снимке на нивоу датотеке и бољу сигурност.

Међутим, РеФС није тако добар као што се може чинити на папиру. Нема функције које тренутно подржава НТФС, укључујући подршку за компресију система и шифровање. Подршка за дисковне квоте и преносиве медије такође недостаје у РеФС-у, што га чини прекидом за потрошачке рачунаре.

РеФС подршка у оперативном систему Виндовс 11 је у току

Мицрософт још увек ради на РеФС подршци за Виндовс 11 и изгледа да неће ускоро бити спреман за потрошаче.

Могли бисмо да видимо РеФС као подразумевани систем датотека на неком новом хардверу до краја године, али Мицрософтови планови су увек подложни променама.

Популар Постс