Виндовс 10Кс долази са посебном функцијом за покретање одређених апликација

 Виндовс 10Кс производ

Виндовс 10Кс, модуларна и лагана верзија Виндовс 10 и Виндовс Цоре ОС (ВЦОС), могао би бити пуштен произвођачима или барем достигао РТМ статус у децембру , али неће доћи са изворном подршком за Вин32 десктоп апликације.

Гласине сугеришу да ће се Виндовс 10Кс у почетку бавити УВП и ПВА, али ће наводно подржавати Вин32 апликације 2022. године преко специјалног виртуелизованог контејнера.

Технологија виртуелизације, интерно позната као „ВАИЛ“, омогућила би ОС-у да чита и покреће Вин32 апликације/код. Нажалост, ВАИЛ је померен и корисници Виндовс 10Кс ће бити заглављени у коришћењу продавнице или веб апликација око годину дана.Пошто је Мицрософт укинуо УВП Едге претраживач, Виндовс 10Кс ће се испоручивати са Едге базираним на Цхромиум-у, који је такође заснован на Вин32 коду.

Нова функција у Виндовс Цоре ОС производи под називом СХИМ омогућавају Мицрософт Едге-у да ради на Виндовс 10Кс као изворна апликација. СХИМ ће превести старе АПИ-је да би покренуо прегледач и омогућио искуство налик на изворно, тако да нећете приметити никакве проблеме са перформансама или техничким проблемима.

За сада, изгледа да само Мицрософт Едге ради преко ове посебне функције и није јасно да ли ће Мицрософт проширити пројекат да укључи и друге апликације.

ХолоЛенс 2, који је такође производ породице Виндовс Цоре ОС, користи исту СХИМ библиотеку за превођење АПИ-ја.

Као што смо горе напоменули, Виндовс 10Кс ће достићи статус РТМ (објављивање произвођачу) до краја 2020. и Мицрософт је већ почео да оптимизује апликације за оперативни систем.

Вероватно ћемо видети први Виндовс 10Кс уређај у пролеће 2021. (К2-К3) од Мицрософт-ових хардверских партнера. Мали и приступачни Виндовс 10Кс лаптоп рачунари ће се такмичити са Цхромебоок-овима на образовном тржишту, а за Мицрософт се такође каже да ради на сопственом Сурфаце уређају са овим новим оперативним системом.

Заправо, Сурфаце Лаптоп Го могао је бити први уређај који покреће Виндовс 10Кс, али то се није догодило јер Мицрософт још није спреман да испоручи ту варијанту Виндовс-а 10.

Популар Постс