Виндовс 10 сада ради на Распберри Пи 4 и 3

 Виндовс 10 на Распберри Пи 3

Програмери су коначно инсталирали АРМ-оптимизовану верзију оперативног система Виндовс 10 на Распберри Пи 4 након што су неки људи успео да га покрене на Распберри Пи 3 у првој половини 2019.

Распберри Пи 4 и Пи 3 званично подржавају ИоТ Цоре верзију оперативног система Виндовс 10, која није иста као верзија Виндовс 10 која ради на десктопу, али је укинута верзија за рачунарску плочу мале потрошње.

На пример, Виндовс 10 ИоТ Цоре вам неће дозволити да покренете традиционалне Вин32 апликације или чак да покренете радну површину. Интернет ствари вам омогућава да истовремено покренете једну УВП апликацију, а права сврха ОС-а на Пи је покретање малих апликација које су дизајниране за малу рачунарску плочу.Срећом, постоји нови водич за навођење Виндовс 10 на АРМ-у да ради на Пи 3 Б+ и Пи 4Б користећи неподржану верзију техничког прегледа. За разлику од ИоТ-а, Виндовс 10 АРМ је АРМ-циљани спин ОС-а, који долази са традиционалном радном површином и подршком за Вин32 апликације путем емулације.

Девелопер Марцин је успео да покрене Виндовс 10 на АРМ-у на Распберри Пи 4 Модел Б и такође је објавио детаљан водич.

Како инсталирати Виндовс 10 на Распберри Пи 4

  • Преузмите УЕФИ фирмвер са овде и распакујте га на ФАТ32 форматирану МицроСД картицу.
  • Преузмите Виндовс 10 АРМ64 Буилд са овде . Тестирана је само верзија 17134, али свака новија верзија која прође ООБЕ такође би требало да буде компатибилна.
  • Преузмите ИСО компајлер са овде . Према програмеру, ово би створило ИСО датотеку, али ће вам и даље требати инсталл.вим из фолдера извора.
  • Преузмите „Виндовс он Распберри“ са овде . Ово би инсталирало Буилд 17134 или новију верзију на УСБ уређај за складиштење и ГПТ треба да буде изабран.

Након преузимања ових датотека, морате покренути командну линију и проћи кроз технички кораци .

Вреди напоменути да неке функције Распберри Пи 4 можда неће радити са Виндовс 10 на АРМ-у. На пример, можете да користите само УСБ порт типа Ц за пуњење и ОТГ. Виндовс 10 АРМ такође ограничава РАМ на само 1 ГБ, а управљачки програм Броадцом аукспи контролера не ради.

Виндовс на АРМ-у нуди много боље перформансе на Распберри Пи 4 него на свом претходнику, али систем и даље испушта оквире када гледа 1080п видео записе или стримује Нетфлик помоћу апликације Виндовс Сторе. Задаци који захтевају графику су невероватно спори, а неке апликације могу да се сруше ако се пребаците са једне на другу.

Програмери такође преносе Виндовс 10 на АРМ на Андроид телефоне као што су Галаки С8, ОнеПлус 6, ОнеПлус 5 и Ксиаоми Ми Мик.

Популар Постс