Виндовс 10 напори се исплаћују јер тржиште рачунара коначно расте

 Сурфаце Студио са Виндовс 10

Слика љубазношћу: ЦНЕТ.цом

Истраживачка компанија Гартнер известила је да је глобално тржиште персоналних рачунара порасло први пут у шест година у другом кварталу 2018. У извештају се наводи да је светска испорука рачунара порасла за 1,4 одсто у протеклом тромесечју на 62,1 милион јединица и да је раст вођен надоградњом у пословном сегменту.

Подразумева се да се Мицрософтови напори за Виндовс 10 коначно исплате и да добија ажурирања два пута сваке године, што је допринело расту тржишта рачунара.Све више потрошача прелази на мобилне уређаје, а продаја рачунара је спора последњих година. Према подацима Гартнера, други квартал 2018. донео нам је први раст тржишта рачунара у последњих шест година.

Раст испоруке рачунара у другом тромесечју 2018. подстакнут је потражњом на пословном тржишту, која је надокнађена падом испорука у сегменту потрошача, рекла је Микако Китагава, аналитичарка Гартнера.

 Удео на тржишту рачунара

Слика љубазношћу: Гартнер

Међутим, вреди напоменути да би тржиште рачунара могло поново да посустане када прође врхунац замене за Виндовс 10. Снажан учинак у другом кварталу углавном је резултат потражње на пословном тржишту и могао би да забележи огроман пораст само ако се потрошачка продаја врати на стари раст, што се чини мало вероватним јер су потрошачи више заинтересовани за паметне телефоне.

У пословном сегменту, замах рачунара ће ослабити за две године када прође врхунац замене за Виндовс 10. Продавци рачунара би требало да траже начине да одрже раст на пословном тржишту пошто циклус надоградње Виндовс 10 престаје, додао је он.

Леново остаје водећи произвођач рачунара са тржишним уделом од 21,9 процената. ХП је други са истим уделом, али је испоручио мање уређаја од компаније Леново. С друге стране, Делл је трећи са 16,8 одсто тржишног удела.

Друга фирма за тржишно обавештавање ИДЦ такође је пријавила раст тржишта. Компанија је саопштила да је испорука десктоп, нотебоок и радних станица достигла 62,3 милиона јединица, што је премашило прогнозе компаније о расту од 0,3 одсто.

Популар Постс