Виндовс 10 добија хардверски убрзану подршку за АВ1 видео стримовање

У 2017. години, Алијанса за отворене медије најавила је нови АВ1 кодек који ће на крају заменити Х.264. У будућности, АВ1 кодек ће постати примарни кодек за онлајн стримовање, а Мицрософт је такође потврдио да ће Виндовс 10 постати један од првих оперативних система који подржава овај кодек без накнаде.

За разлику од других кодека напуњених патентима у индустрији стриминга, АВ1 је кодек без накнаде који подржавају Мицрософт, Гоогле и Аппле.

Поред тога, АВ1 кодек нуди бољу компресију од тренутног Х.265 и има за циљ да смањи вашу употребу података приликом стримовања подржаних видео записа на мрежи. За оне који нису свесни, компресију врше кодеци и програми како би се смањила величина података без уништавања квалитета видео записа.Касније ове године, Мицрософт планира да омогући подршку за АВ1 видео кодек у Виндовс 10 верзији 1909 или новијој.

Када се омогући, моћи ћете да пуштате АВ1 видео записе и сачувате свој пропусни опсег у подржаном прегледачу, као што су Цхромиум и Фирефок. Вреди напоменути да Мицрософт такође омогућава Медиа Фоундатион (4К стримовање са подршком за ДРМ) у Цхромиум прегледачима за бољи АВ1 кодек на Виндовс 10.

Са подршком за АВ1, Виндовс 10 ће испоручити 50% бољу компресију од Х.264 и 20% бољу од ВП9.

 АВ1 видео кодек

Једноставно речено, Виндовс 10 ће користити нови систем који ће компримовати датотеке и смањити употребу података за исти квалитет стримовања.

Апликација Нетфлик за Андроид већ долази са подршком за АВ1, а ова функција долази иу нове видео снимке на ИоуТубе-у.

Мицрософт каже да ће нова функција такође допринети дужем трајању батерије уређаја и укупним перформансама стриминга.

Да бисте гледали стрим користећи АВ1 кодек, мораћете да сачекате да компаније за стриминг додају подршку за нови видео кодек. Такође ће вам требати уређај који користи Виндовс 10 верзију 1909 или новију на хардверу са Интеловим Интел ЦПУ-ом 11. генерације, ГПУ-овима серије РТКС 30 или надолазећом графиком серије РКС 6000.

Нажалост, ова функција ће тренутно остати ексклузивна само за нове уређаје.

Очекује се да ће АВ1 подршка за Виндовс 10 почети са применом касније ове године када Мицрософт и њихови хардверски партнери буду спремни.

Популар Постс