Виндовс 10 ће вам коначно омогућити да повратите резервисано складиште

 Чуло за складиштење

Виндовс 10 најбоље функционише са више простора на диску, а мало простора на диску није оптимално за покретање оперативног система. Мицрософт је увек дозвољавао корисницима да покрећу Виндовс 10 на уређајима са оскудним простором за складиштење, али је ажурирање из маја 2019. увело „Резервисано складиште“, које резервише део диска за ажурирања и драјвере.

Ако чисто инсталирате Виндовс 10 или купите нови рачунар са ажурирањем за мај 2019./новембар 2019., ваш уређај ће се освежити резервисаним простором за складиштење, који би могао да заузме више од 10 ГБ укупног простора на диску.

Резервисано складиште је блок простора који је Виндовс унапред заузео за ваше додатне системске датотеке. Како се испоставило, резервисано складиште није системска партиција и може се онемогућити уређивањем вашег Виндовс регистра.Уређивач регистра је моћан алат и ако погрешно уредите или избришете заштићени кључ, то може учинити ваш систем нестабилним.

Са Виндовс 10 верзијом 2004, Мицрософт олакшава корисницима и администраторима управљање резервисаним складиштем. Виндовс 10 в2004 укључује ДИСМ опције за резервисано складиште, што вам омогућава да га онемогућите на својим уређајима. Такође можете да користите нове ДИСМ опције да проверите статус заузетог складишта.

У командној линији (цмд), корисници могу да откуцају „ДИСМ.еке /Онлине /Гет-РесерведСторагеСтате“ без наводника да би проверили статус резервисаног складишта.

 Резервисано складиште ЦМД

Ево листе осталих команди које можете да користите:

  • Омогући резервисано складиште: ДИСМ.еке /Онлине /Сет-РесерведСторагеСтате /Стате:Енаблед
  • Онемогући резервисано складиште: ДИСМ.еке /Онлине /Сет-РесерведСторагеСтате /Стате:Дисаблед

Као што смо горе напоменули, резервисано складиште је једноставно блок складишта који се користи за услуге Виндовс 10. На пример, Мицрософт би могао да користи овај простор за ажурирања оперативног система Виндовс, привремене датотеке и друго одржавање, као што су драјвери или опционе закрпе.

Компанија из Редмонда је 2019. године рекла да резервисано складиште заузима око 7 ГБ складишног простора, али то није сасвим тачно јер су многи људи пријавили да би се простор временом могао повећати.

Величина блока за складиштење такође може да се повећа или смањи ако омогућите/онемогућите додатне функције и додате нове језике или додатне распореде тастатуре.

Вреди напоменути да је резервисано складиште поред складишта које сам Виндовс тражи за систем, привремене датотеке и виртуелну меморију.

Популар Постс