Виндовс 10 ће следећег месеца добити нови процес ажурирања драјвера

 Виндовс 10 драјвери уређаја

Као део свог предстојећег ажурирања за новембар 2020., Мицрософт прави значајну промену у начину на који Виндовс 10 открива ручне и аутоматске драјвере који би у неким случајевима могли да покваре ваше периферне уређаје.

У фебруару, Мицрософт је направио промену која омогућава програмерима хардвера да понуде своје драјвере на два начина – аутоматски и ручни. Ажурирања драјвера за ваш уређај преко Виндовс Упдате-а су заснована на начину на који су управљачки програми специфицирани од стране ОЕМ-а.

На пример, ако Интел наведе свој драјвер као „аутоматски“, Мицрософт ће укључити драјвер у нормално искуство Виндовс Упдате-а и драјвер ће се аутоматски преузети када проверите да ли постоје ажурирања.Ако је управљачки програм подешен на „ручно“, он ће бити испоручен преко Виндовс Упдате-а, али ће се сматрати опционим и појављује се само у нова страница Опционих ажурирања . Ручни управљачки програми се сматрају опционим и неће се аутоматски инсталирати на ваш уређај.

Тренутно се ови ручни или опциони управљачки програми и даље аутоматски инсталирају када додате нови плуг-анд-плаи периферни уређај како би се осигурало да све функције вашег уређаја исправно раде.

На пример, када повежете веб камеру или контролер са рачунаром, управљачки програми се инсталирају преко уграђеног софтвера компаније или Виндовс Упдате-а. Додатни управљачки програми, који су доступни под „Опционална ажурирања“ такође се аутоматски инсталирају путем Виндовс Упдате-а.

 Опциона ажурирања за Виндовс

Почевши од новембра, Мицрософт каже више неће аутоматски инсталирати додатне/ручне управљачке програме на ваш уређај ако је ажурирање доступно преко одељка „Опционална ажурирања“ у Виндовс Упдате-у.

Имајте на уму да ће управљачки програми наставити да се аутоматски постављају када инсталирате уређај, али то ће функционисати само када је произвођач објавио управљачки програм означен као аутоматски у Виндовс Упдате-у.

Као део промене, додатни драјвери или драјвери означени као „ручни“ од стране ОЕМ-а неће се више аутоматски инсталирати на уређај. Ако имате проблема са својим периферним уређајем (на пример, тастатуром), мораћете да отворите опциона ажурирања за Виндовс Упдате и ручно инсталирате управљачке програме.

У случају да нема доступног аутоматског драјвера, ваш уређај неће радити аутоматски и можда ћете морати да примените ручно ажурирање драјвера из Ажурирање и безбедност > Виндовс Упдате > Прикажи опциона ажурирања.

Мицрософт каже да можете да инсталирате ове опционе драјвере када имате проблема са мишем, тастатуром итд., а управљачки програми нису доступни на веб локацији произвођача.

Популар Постс