Ускоро стиже Виндовс 10 21Х1, ево нових функција

  Виндовс 10 21Х1

Мицрософт је потврдио да ће ово јесење ажурирање функција за Виндовс 10 бити идентично већ доступном ажурирању за мај 2020. (верзија 2004.).

Ако се поново прати типична заказана надоградња, видећемо ажурирање за Виндовс 10 21Х1 у пролеће 2021., али гласине сугеришу да 21Х1 неће стићи до друге половине следеће године јер Мицрософт је интерно пребацио фокус на Виндовс 10Кс .

Мицрософт тренутно тестира верзије из развојне гране Ирон, а Ирон је кодно име за Виндовс 10 21Х1. Према Мицрософт-у, нове функције које ћете видети у верзијама за преглед нису посебно везане за ово издање, тако да нема гаранције да ће се ове функције појавити у коначној верзији ажурирања 21Х1.Шта је ново у Виндовс 10 верзији 21Х1

На основу евиденције промена развојних верзија, ево свега што треба да знате о ажурирању које ће на крају постати 21Х1.

Виндовс 10 ће навести неискоришћене датотеке и апликације које можете да уклоните

Виндовс 10 укључује брзе начине за ослобађање простора. На пример, функција Стораге Сенсе у оперативном систему Виндовс 10 вам омогућава да избришете непотребне и привремене датотеке да бисте оптимизовали складиште када се чврсти диск напуни.

Такође можете да користите алатку за чишћење диска да бисте повратили простор за чување важнијих датотека, али можда нећете приметити некоришћене апликације, датотеке или документе током процеса чишћења.

  Препоруке за складиштење

Са ажурирањем за Виндовс 10 21Х1, Мицрософт је додао функцију под називом Препоруке за чишћење корисника. Ова функција, која је тренутно део подешавања складиштења, креираће листу апликација, датотека, личних података које не користите често.

Можете сортирати листу по датуму и лако одлучити да ли су вам потребне велике датотеке, апликације или не.

Пребацивање апликација

Виндовс 10 такође добија нову функцију која ће омогућавају вам да скинете апликације које не користите често .

Ова функција ће аутоматски архивирати ваше апликације, али ће ваши подаци и подешавања бити сачувани. Једном када покушате да поново отворите апликацију која је архивирана, Виндовс ће аутоматски преузети и поново вратити апликацију из Мицрософт продавнице (ако је доступна).

Функција „Архива“ апликација је тренутно доступна у верзијама за преглед и очекује се да ће стићи са Виндовс 10 верзијом 21Х1.

Управљање диска

Једна верзија за преглед, доступна на Дев Цханнел-у, долази са интуитивнијим начином управљања дисковима и партицијама вашег рачунара.

Са овим ажурирањем функције, Очекује се да ће Мицрософт модернизовати свој алат за управљање дисковима за кориснике . За разлику од класичног алата за управљање дисковима, ово ново модерно искуство прати УВП принципе и почетници могу лако да виде или разумеју информације о диску или да креирају/форматирају волумене.

  Подаци о запремини у Диск Манагер-у

За напредне кориснике, Мицрософт каже да ће наставити да нуди традиционалну ММЦ конзолу за управљање дисковима.

Подешавања звучног уређаја

Мицрософт такође побољшава модерне поставке звучног уређаја. Картица Звучни уређај у апликацији Подешавања сада вам може рећи који звучни уређај је ваш подразумевани плејер, а можете и да кликнете на уређај да бисте га поставили као подразумевани.

  Управљајте звучним уређајима

Исто тако, Мицрософт је ажурирао класични миксер јачине звука новом везом која отвара звучни екран апликације Подешавања по апликацији.

Таск Манагер

Таск Манагер добија нову колону под називом Архитектура која ће вам показати архитектуру (к64, к86, кАРМ64) сваког покренутог процеса.

ДНС конфигурација

Виндовс 10 вам сада омогућава да конфигуришете ДНС директно из апликације Подешавања. Ова функција је раније била доступна преко контролне табле.

ДНС преко ХТТПС-а

ДНС преко ХТТПС-а (ДоХ) је дизајниран да ваше претраживање веба учини сигурнијим и приватнијим блокирањем аутсајдера да открију веб локације којима ваш рачунар приступа.

Превиев буилд додаје уграђену ДоХ поставку у Виндовс 10 која ће омогућити ДНС преко ХТТПС-а за све апликације и прегледаче који раде на вашем рачунару. Ово укључује Мицрософт Едге, Цхроме и Фирефок.

Уграђена ДоХ подршка је невероватно згодна јер више не морате појединачно да конфигуришете ДоХ подешавања сваког претраживача.

Очигледно, ДоХ функција оперативног система Виндовс 10 тренутно је доступна само тестерима и очекује се да ће бити укључена у ажурирање следеће године. Ако желите приступ ДоХ-у на нивоу система у верзијама за преглед Виндовс 10, једноставно идите на мрежна подешавања и конфигуришите ДНС.

Овај чланак је заснован на евиденцији промена верзије 20201, која је објављена 26. августа 2020. Ажурираћемо чланак када нове верзије буду доступне са побољшањима или функцијама.

Популар Постс