Све нове функције Виндовс 10 које је Мицрософт најавио на Буилд 2020

  Виндовс 10 20Х1

На конференцији за програмере Буилд 2020, Мицрософт је одушевио програмере и потрошаче широким спектром најава за Виндовс 10, Мицрософт Едге, Линук и још много тога. Ево неких од наших омиљених функција најављених за Виндовс 10 оперативни систем до сада.

Развој УВП и Вин32 апликација

Универзална Виндовс платформа (УВП) и Вин32 АПИ-ји тренутно живе одвојено на Виндовс 10. Током Буилд 2020 дев конференције, компанија је најавила Пројецт Реунион да споји оба ова АПИ-ја под једним кишобраном.

Мицрософт такође одваја Вин32 и УВП АПИ-је од оперативног система и Мицрософт ће се побринути да ове нове апликације или надограђене апликације раде у подржаним верзијама Виндовс 10.Мицрософт каже да ће корисници имати приступ свим функцијама Виндовс 10 чак и на старијим и подржаним верзијама оперативног система.

Виндовс терминал 1.0

Мицрософт је званично објавио прву већу верзију Виндовс терминала за Виндовс 10 након бета тестирања функција са корисницима 2019.

Виндовс Терминал је терминалска апликација за оне који користе командну линију, ПоверСхелл и Виндовс подсистем за Линук. Алат командне линије „Виндовс Терминал“ омогућава корисницима да отворе картице за приступ командној линији, ПоверСхелл-у, Дебиан-у и још много тога.

  Виндовс терминал

Виндовс Терминал је доста еволуирао од свог првог издања за претпреглед у јуну 2019. и током читавог тог времена је добио огромна побољшања.

Виндовс Терминал 1.0 сада добија подршку за ГПУ убрзано приказивање, што вам омогућава да све обавите брже.

Ажурирање такође додаје подршку за Мицрософтов сопствени фонт Цасцадиа Цоде. Нове исправке корисничког интерфејса картица и окна требало би да побољшају целокупно искуство ако користите више прозора командне линије, ПоверСхелл-а и других апликација командне линије.

Поред тога, сада можете дозволити Терминалу да аутоматски креира профиле за вас када имате покренуто више апликација командне линије. Сваки од профила ће бити јединствено прилагођен за беспрекоран радни ток.

Виндовс терминал можете преузети са Мицрософт продавница .

Виндовс менаџер пакета

Мицрософт'с Виндовс менаџер пакета је нова алатка која ће вам олакшати инсталирање апликација на вашим уређајима.

Виндовс Пацкаге Манагер је прилично једноставан и може аутоматски да тражи, преузима и инсталира најновију верзију десктоп апликација без ваше ручне интеракције.

  Виндовс менаџер пакета

Када инсталирате Виндовс Пацкаге Манагер, потребно је да унесете команду вингет инсталл у командну линију или ПоверСхелл. На пример, ако унесете вингет инсталл СхареКс.СхареКс, Виндовс ће инсталирати СхареКс апликацију ако је већ додата у спремиште.

Такође можете користити претрагу за тражење доступних пакета у спремишту. Менаџер пакета ће бити згодан и потрошачима и ИТ стручњацима који желе да инсталирају апликације без проласка кроз процес ручне инсталације.

Управљач пакетима се може преузети са Гитхуб .

Нова алатка за претрагу

Током сесије Буилд 2020, Мицрософт је такође најавио ПоверТоис Рун Лаунцхер сличан мацОС Спотлигхт-у .

Мицрософтов алат за претрагу ПоверТоис је донекле сличан мацОС Спотлигхт-у и омогућава вам да брзо претражујете апликације и датотеке у оперативном систему Виндовс 10.

  Алат за претрагу за Виндовс 10

Вреди напоменути да су перформансе заправо брже од Виндовс претраге, а алатка за претрагу такође долази са уграђеним основним калкулатором.

Поред апликација, датотека и фасцикли, можете претраживати и покренуте процесе у ПоверТоис Рун Лаунцхер-у.

Кеибоард Ремаппер

Мицрософт је коначно лансирао сопствени бесплатни ремаппер тастатуре за Виндовс 10. Ако су вам хардверски тастери покварени, можете да користите ремаппер тастатуре и промените појединачне тастере.

ПоверТоис Кеибоард Ремаппер вам такође омогућава да прилагодите пречице на тастатури на Виндовс 10. Ово може бити корисно ако треба да креирате сопствене пречице и замените постојеће функције.

ПоверТоис ажурирање се може преузети са Гитхуб .

Линук ГУИ апликације

Мицрософт такође ажурира Виндовс подсистем за Линук како би омогућио Линук ГУИ апликацијама да раде упоредо са Виндовс апликацијама.

Поред тога, Мицрософт ради на подршци за ГПУ за ВСЛ 2 како би побољшао његове перформансе за машинско учење и развој вештачке интелигенције, што захтева хардверско убрзање.

Популар Постс