Програмер показује Виндовс 10Кс који ради на Лумиа, Аппле М1, Сурфаце Го

Раније овог месеца, Необјављена верзија оперативног система Виндовс 10Кс процурила је на мрежи , дајући јавности први увид у предстојећи оперативни систем са новим Старт менијем и Акционим центром. Програмерима је требало само неколико дана да га покрену на Лумиа телефону, Сурфаце Го (Интел Цоре м3) и Аппле МацБоок-у са М1 процесором заснованим на АРМ-у.

За оне који нису упознати, Мицрософт је прво показао Виндовс 10Кс на свом Сурфаце Нео-у који је у току, а који је требало да буде лансиран у децембру 2020. Сурфаце Нео и Виндовс 10Кс за двоструки екран одложени су до 2022. године, али је технолошки гигант потврдио да ће Виндовс 10Кс ОС прво доћи на уређаје са једним екраном.

Да би избегао даља одлагања, Мицрософт је такође уклонио „ВАИЛ“ технологију која би то дозволила Виндовс 10Кс за покретање Вин32 апликација .Са светлије стране, ово има омогућио компанији да направи Виндовс 10Кс изворно за АРМ базиране процесоре , као што су Куалцомм Снапдрагон и Аппле М1. Као резултат тога, неки програмери су успели да покрену предстојећи ОС на МацБоок-у заснованом на АРМ-у, Лумиа телефону и Сурфаце Го-у заснованом на Интел-у.

 Виндовс 10Кс Аппле М1

Независна програмер Бен успео је да покрене Виндовс 10Кс на Аппле М1 путем КЕМУ виртуелизације и чини се да ради изненађујуће добро. Као и Виндовс 10 на АРМ-у, Виндовс 10Кс такође није дизајниран за Аппле МацБоок. У ствари, ОС је првобитно био намењен хардверу заснованом на Интелу.

Поред Аппле М1, програмери имају управљао да пренесете Виндовс 10Кс на Виндовс Пхоне (Лумиа 950 КСЛ).

 Виндовс 10Кс Лумиа

Било је потребно неколико квачица да би се оперативни систем покренуо на Лумиа телефону и изгледа да је у радном стању са неколико ограничења.

Други корисник Твитера такође је успео да покрене верзију оперативног система Виндовс 10Кс за један екран на Сурфаце Го-у.

 Виндовс 10Кс на Сурфаце Го

Чини се да Виндовс 10Кс добро ради на овим уређајима, али постоји неколико ограничења и проблема са Ви-Фи, додиром и драјверима.

Исто тако, процес инсталације такође није једноставан и захтева да будете упознати са алаткама заснованим на командној линији, као што су командни редак и ПоверСхелл.

Популар Постс