Практично са новим Виндовс 11 Старт менијем, који стиже касније ове године

  Реновирање менија Старт у оперативном систему Виндовс 11

Раније данас, Преглед верзија оперативног система Виндовс 11 је процурио на мрежи и сада ближе погледамо нови Старт мени који се налази у ажурирању које је процурило. Ово је скоро коначна верзија менија Старт, тако да је вероватно да ће следећа генерација Виндовс-а имати мало побољшан интерфејс до тренутка када се покрене у продукцијском каналу.

Још у фебруару 2020. известили смо да ће Виндовс 10 добити редизајниран Старт мени и да ће Мицрософт заувек убити живе плочице. Према изворима упознатим са развојем, употреба живих плочица је увек била ниска, посебно на десктопима, а већина корисника не прилагођава своје плочице у менију Старт.

Ливе Тилес је дошао до Мицрософтових десктоп оперативних система са надоградњом на Виндовс 8 пошто је компанија желела да оптимизује свој десктоп оперативни систем и за рачунаре и за уређаје са екраном осетљивим на додир.Виндовс 10 је дебитовао 2015. без Метро интерфејса за Виндовс 8, али Ливе Тилес је успео да се задржи на радној површини.

Према процурелој верзији за преглед, Мицрософт сада одустаје од плочица прилагођених додиру са ажурирањем за Виндовс 11, компанијским наследником Виндовса 10.

Детаљнији поглед на нови Старт мени у оперативном систему Виндовс 11

Мицрософт замењује Ливе Тилес статичним иконама (распоред мреже) на Виндовс 11, који би требало да се појави у другој половини ове године за потрошаче. То значи да бисмо могли да видимо крај Ливе Тилес-а за неколико месеци.

Искуство Старт менија на Виндовс 11 је потпуно редизајнирано са фокусом на ваше апликације и продуктивност.

1 од 3   Тамни режим Виндовс 11 Старт менија   Светлосни режим Виндовс 11 Старт менија   Старт мени све апликације

Као што можете видети на горњим снимцима екрана, подразумевани изглед менија Старт садржи иконе апликација. Исто тако, Мицрософт је ажурирао све пречице за апликације шареним иконама и то одговара изгледу и осећају Виндовс 11.

Старт мени има два одељка: закачене и препоручене активности.

Закачени одељак укључује ваше омиљене или најчешће коришћене апликације, а препоручена област вам омогућава да приступите недавно прегледаним или уређеним документима/датотекама.

Ова нова препоручена област активности могла би да буде замена за Виндовс временску линију и чини се да приказује само Оффице документе, локалне датотеке и недавно измењене апликације. Ова листа ће се повећавати како будете уређивали и прегледавали више докумената, али за сада је то брз начин да пронађете важне документе.

Стари изглед менија Старт је и даље подржан

Подразумевано, Старт мени више неће бити доступан са дугметом постављеним у доњем левом углу.

  Подешавања траке задатака

Међутим, можете да отворите Подешавања оперативног система Виндовс > Трака задатака и да се вратите на лево доње поравнање.

  Опције напајања Старт менија

Поред новог распореда, опције напајања су премештене у доњи десни угао и укључују опште опције, као што су искључивање, поновно покретање или ажурирање и поновно покретање/гашење.

Опције прилагођавања менија Старт у оперативном систему Виндовс 11

  Тамни режим менија Старт

У тамном режиму, мени Старт такође изгледа као да подразумевано користи нову боју градијента и заснива се на класичној плавој боји.

Наравно, такође можете да изаберете прилагођену боју за свој Старт мени и примените боју акцента на позадину. Да бисте то урадили, потребно је да покренете Подешавања, отворите Персонализацију и омогућите опцију Старт, трака задатака и центар за радње.

  Боја акцента у менију Старт

Можете одабрати било коју боју у мрежи и користити је за свој Старт мени и траку задатака. Међутим, неће радити у Лигхт режиму.

Пове кориснички мени на Виндовс 11

Још увек можете да кликнете десним тастером миша на дугме Старт у оперативном систему Виндовс 11 да бисте приступили менију који је популарно познат као Вин + Кс мени или Повер кориснички мени.

  Мени напредног корисника

Овај мени је ажуриран заобљеним угловима и течним дизајном. И даље укључује класичне команде за опције напајања, менаџер уређаја, Филе Екплорер, менаџер задатака итд.

  Опција подешавања траке задатака

У овој верзији која је процурила, Мицрософт је уклонио Таск Манагер и друге опције из менија траке задатака. И даље можете да кликнете десним тастером миша на траку задатака, али све опције тренутно недостају и корисници су преусмерени на апликацију Подешавања.

Ако желите да приступите Таск Манагер-у у оперативном систему Виндовс 11, потребно је да користите класичну пречицу на тастатури, кориснички мени или Виндовс претрагу.

Популар Постс