Практично коришћење оперативног система Виндовс 10Кс: нови акциони центар, мени Старт и још много тога

  Виндовс 10Кс нови изглед

Мицрософтов план за развој оперативног система Виндовс 10Кс је већ био избачен из колосека 2020. године, али сада изгледа да је компанија коначно спремна да покрене оперативни систем. То значи мораћемо да сачекамо до пролећа 2021 пре него што можемо да видимо ОС на стварном уређају од Мицрософт партнера, као што су Делл и Леново.

Како се приближавамо лансирању, стално добијамо увиде и најаву о томе како би будућност могла изгледати за Виндовс. Данас смо добили практично време са најновијим РТМ кандидатом за Виндовс 10Кс, који је раније данас процурио на мрежи.

Прва ствар коју урадите када покренете Виндовс 10Кс је креирање Мицрософт налога ако га већ немате. У оперативном систему Виндовс 10Кс, Мицрософт налог је обавезан и корисници не могу да конфигуришу локални налог.1 од 3   Виндовс 10Кс регион   Виндовс 10Кс ООБЕ се учитава   Виндовс 10Кс ООБЕ

Када се једном пријавите, свет Виндовс 10Кс вам је сада отворен са празном радном површином, централном траком задатака са три различите величине: малом, средњом и великом.

Виндовс 10Кс користи компоненте и са веба и са ВинУИ-а, због чега оперативни систем изгледа превише другачије у поређењу са тренутним Виндовс 10 искуством. На пример, Акциони центар је потпуно редизајниран у оперативном систему Виндовс 10Кс.

Нови акциони центар у оперативном систему Виндовс 10Кс

Мицрософт је такође уклонио „системску палету“ са траке задатака и Акциони центар сада може да се користи за промену јачине звука и осветљености.

  Виндовс акциони центар

Контроле јачине и осветљености су на врху, док су брза подешавања за Блуетоотх, ВиФи и Повер у средини, која можете прилагодити десним кликом на икону.

Приступ је веома сличан ЦхромеОС-у, а Мицрософт је такође уклонио застареле компоненте из Виндовс 7 ере. То значи да не можете приступити уређивачу регистра, уређивачу смерница групе, контролној табли, покретању оперативног система Виндовс и менаџеру задатака.

Филе Екплорер

Са Виндовс 10Кс, Мицрософт развија нови модерни Филе Екплорер и чини се да је заснован на Реацт Нативе-у. Подразумевано, Филе Екплорер је дизајниран за прегледање ваших ОнеДриве датотека, али такође можете да претражујете своју локалну меморију и да синхронизујете датотеке између локалног и онлајн складишта.

  Нови Филе Екплорер

Нови интерфејс Филе Екплорер изгледа познато јер је заснован на веб локацији ОнеДриве и користи веб компоненте са интеграцијом Виндовс 10.

Доследан језик дизајна

Цео кориснички интерфејс је дизајниран од самог почетка и Мицрософт одржава јединствени конзистентан језик дизајна у целом оперативном систему.

  Прекидач апликација за Виндовс 10Кс

Такође је пун заобљених углова и веб контрола, што значи да ћете пронаћи визуелно привлачан Флуент Десигн у Старт менију и Акционом центру.

Виндовс претрага

Виндовс 10Кс такође долази са новим искуством претраге, које је уграђено директно у Старт мени. Чини се да је искуство претраге брже него раније и још увек може да прикаже комбинацију локалних резултата и веб резултата које генерише Бинг.

  Виндовс претрага

Бинг интеграција у Виндовс Сеарцх омогућава брз приступ претраживачу, али онемогућавање Бинга (елиминисање веб страница из резултата претраге) тренутно није могуће.

Збогом живе плочице

Ливе Тилес су део искуства Виндовс десктопа од када су Виндовс 8 и Виндовс 10Кс сада прогласили смрт Ливе Тилес-а у корист статичних икона.

  Виндовс 10Кс почетни екран

Старт мени у оперативном систему Виндовс 10Кс је сличан Мицрософт Лаунцхер-у за Андроид и приказаће иконе апликација на чист начин.

И даље можете да прилагодите мени Старт и прегледате листу свих апликација.

Популар Постс