Пазите на Аппле М1: Виндовс на АРМ-у добија моћан Куалцомм чип

 Виндовс на АРМ-у

Слика љубазношћу: ЦНЕТ

Аппле М1 чип је успео да уништи Сурфаце Про Кс у раним тестовима, али би се ускоро могао суочити са правом конкуренцијом. То је зато што Куалцомм коначно ради на моћном АРМ-базираном чипу за рачунаре и скоро је спреман.

Најновији МацБоок Аир и Мац Мини користе Апплеов М1 чип заснован на АРМ-у, а не Интел СоЦ на којем су радили. Захваљујући технологији емулације коју је развио Аппле, М1 чип такође може да покреће Виндовс 10 на АРМ-у брже од Сурфаце Про Кс са минималним утицајем на батерију.Виндовс на АРМ-у постоји од краја 2016. године, али један од главних блокирајућих проблема у Мицрософтовим напорима има везе са недостатком моћног процесора.

У 2020. години, Куалцомм је донео побољшани Снапдрагон 8цк Ген 2 процесор са бољим перформансама од Интелових јефтиних и5 ЦПУ-а и дужим трајањем батерије, али још увек постоји пут, посебно након успешног лансирања Аппле М1.

Снапдрагон СЦ8280 је АРМ СоЦ следеће генерације

Према интерним документима, верује се да Куалцомм ради на новом процесору кодног имена СЦ8280.

СЦ8280 ће бити прави наследник Снапдрагон 8цк, који се сматра једним од најмоћнијих АРМ процесора за Виндовс уређаје.

 Снапдрагон 8цк

Као што је горе поменуто, Снапдрагон 8цк је освежен прошле године, али није изненађујуће да је много људи чекало наставак који би пореметио АРМ тржиште.

Куалцомм интерно тестира 14-инчни лаптоп са СЦ8280 и 32 ГБ ЛПДДР5 РАМ-а. Величина новог Куалцомм-овог АРМ чипсета је 20к17мн, што га чини већим од 20к15мм Снапдрагон 8цк.

Снапдрагон СЦ8280 ће такође укључити више језгара, подршку за нове факторе форме, а могао би бити у пакету са Снапдрагон Кс55 5Г модемом, који је друга генерација 5Г модема са подршком за АТ&Т и Т-Мобиле мреже ниског опсега.

У поређењу са Интеловим и5 процесорима мале снаге и постојећом линијом Снапдрагона, очекује се да ће Куалцомм СоЦ следеће генерације обећати боље перформансе и најмање 25 сати трајања батерије.

Куалцомм такође ради на решењима оријентисаним на перформансе, која би се могла понудити са Сурфаце Про Кс 2.

Побољшања Виндовс-а на АРМ-у

Поврх тога, Мицрософт је такође обећао да ће блиско сарађивати са Куалцомм-ом и ОЕМ партнерима како би Виндовс одлично радио на Арм-у.

На пример, к64 емулација за Виндовс 10 на АРМ-у ће постати стварност 2021. године и то би коначно могло да реши јаз у апликацијама између АРМ и Интел рачунара. Према Мицрософт-у, к64 емулација је још увек у развоју и планирано је да се повуче касније ове године.

Популар Постс