Оно што до сада знамо о Мицрософтовом новом Едге претраживачу за Виндовс 10

  Мицрософт Едге за Виндовс 10

У децембру 2018, Мицрософт је потврдио да прихвата Цхромиум пројекат отвореног кода како би покренуо свој нови Едге претраживач. То такође значи да ће Мицрософт сада активно допринети Цхромиум пројекту и побољшати искуство прегледања веба на десктопу.

Мицрософт не убија бренд Едге и промене ће бити у потпуности испод хаубе. Мицрософт Едге базиран на Цхромиум-у биће направљен у наредним месецима и биће пуштен Инсајдерима за неколико недеља.

Тренутно се исправке за Мицрософт Едге објављују са сваким новим ажурирањем функција оперативног система Виндовс 10, али то ће се променити са преласком на Цхромиум. Прихватајући Цхромиум отвореног кода, Мицрософт ће моћи чешће да испоручује и ажурира прегледач за све подржане верзије Виндовс-а.Поред бржих ажурирања, овај потез ће такође омогућити Мицрософту да донесе Едге на платформе као што су Виндовс 7, па чак и мацОС, али ће се то вероватно догодити нешто касније.

Ево шта до сада знамо о Мицрософт Цхромиум Едге-у.

Инсајдерске грађе

Мицрософтове верзије за преглед Цхромиум Едге ће прво бити испоручене корисницима уписаним у програм Инсидер. Након бета тестирања, стабилна верзија претраживача ће бити испоручена у будућем издању оперативног система Виндовс 10 и замениће тренутни Мицрософт Едге.

Тренутна верзија Мицрософт Едге-а користи домаћи ЕдгеХТМЛ механизам за приказивање. Да би користио Цхромиум ресурсе, Едге ће одбацити ЕдгеХТМЛ за Цхромиум Блинк који такође покреће Цхроме и друге популарне претраживаче.

Грађевине које се лако преузимају

Очигледно, корисницима неће бити потребан рачунар са инсталираним верзијама за преглед Виндовс 10 за тестирање и покретање новог Едге-а. Прегледач заснован на Цхромиум-у биће доступан као засебно преузимање за све кориснике на било којој верзији оперативног система Виндовс 10.

Није јасно када ће верзије за преглед Едге-а бити објављене за Виндовс 7 и мацОС.

Датум издавања Мицрософт Цхромиум Едге

Очекује се да ће Мицрософтов Едге претраживач бити покренут у прегледу за недељу или две. Пошто постоји потреба да се доста ради на пројекту, коначна верзија претраживача би могла бити испоручена касније ове године.

Још увек се не могу посветити одређеном времену, рекао је запослени у Мицрософту раније ове године.

Интерфејс

  Изненађујуће, упркос томе што нови Мицрософт Едге ради са свим екстензијама за Гоогле Цхроме, Мицрософт жели да има своју сопствену продавницу екстензија. Брза пречица до ове продавнице биће постављена у главном корисничком интерфејсу, а корисницима ће бити дозвољено да инсталирају друга проширења из Цхроме веб продавнице након омогућавања наменске опције на екрану подешавања.

Кредит за слику: Неовин

Тхе недавно процуреле слике претраживача открио је рани изглед новог Едге-а. Иако подсећа на изглед тренутног Едге претраживача, постоје неке приметне промене пошто је преузео функције из Цхроме-а.

На пример, постоји омиљено дугме на десној страни адресне траке поред слике профила корисника. Подразумевано, Мицрософт Цхромиум Едге ће очигледно користити Бинг за приказивање резултата веб претраге и приказивање дневне позадинске слике на новоотвореним картицама.

Прегледач ће највероватније задржати функције које користимо у тренутном Едге-у. На пример, Едге ће имати персонализовани феед вести који ће се појавити на страници нове картице.

У почетку, претраживач може изгледати слично Цхроме-у, али ће постојати неколико Мицрософтових елемената инспирисаних Виндовс 10. Према цурењима, Цхромиум Едге може изгубити неке непопуларне карактеристике. Корисници можда неће моћи да оставе картице по страни и у почетку прегледају све отворене картице, али би се то могло променити у будућности.

Прегледач ће имати додатне опције прилагођавања. Понудиће различите изгледе, укључујући информативне, инспиративне и фокусиране.

  Едге мени

Као и тренутни Едге, на десној страни постоји клизни мени који омогућава корисницима да брзо приступе опцијама као што су нова картица, нови прозор, анонимно итд.

У основи пружа листу подешавања на брз поглед, а корисници такође могу кликнути на опцију Подешавања да приступе страницама са напредним подешавањима.

  Ивица

Посебна страница са подешавањима ће имати опције као што су Профили, Изглед, При покретању, Приватност и услуге, Дозволе за сајт, Преузимања, Језици, Штампање.

Продавница додатака

  Мицрософт Едге екстензије

Мицрософт ће такође покренути продавницу Мицрософт Едге додатака како би помогао корисницима да лако открију проширења дизајнирана за Едге. Број екстензија доступних за Едге ће вероватно расти.

Мицрософт Едге можда подржава Цхроме екстензије на неки начин

У објави на Реддиту, инжењер Мицрософт Едге је потврдио да је намера компаније је да подржи постојећа проширења за Цхроме .

Наша намера је да подржимо постојећа проширења за Цхроме, приметио је Мицрософтов инжењер. Иако не постоји потпуно сигуран одговор, вероватно је да ће Мицрософт Едге заснован на Цхромиуму омогућити корисницима да на неки начин инсталирају проширења за Цхроме. То свакако има смисла јер ће нови Едге бити изграђен на Цхромиум-у, тако да већина Цхроме екстензија неће имати проблема са радом са њим.

Сазнаћемо више о Едге-у када Мицрософт објави прву верзију за преглед Едге-а и то ће се вероватно ускоро догодити.

Мицрософт ће највероватније поделити будуће планове за Едге на конференцији за програмере Буилд у мају 2019.

Популар Постс