Нови Мицрософт Едге би могао да врати функцију „остављених на страну“.

 Мицрософт Едге претраживач

Мицрософт је поново креирао Едге претраживач и неке функције из застарелог Едге још увек нису доступне у новом претраживачу заснованом на Цхромиум-у. Једна од функција застарелог Мицрософт Едге-а која недостаје у новом Едге-у је „оставити картице на страну“, што је корисно за људе који отварају много картица одједном.

Остављањем језичака на страну, могли бисте да смањите неред. У застарелом Едге-у, ову функцију можете да користите за померање отворених картица у страну. Да бисте се вратили на те картице, морате само да кликнете на икону која се налази у горњем левом углу, што ће вам дати листу група картица које сте креирали.

Чини се да ће вам нови Мицрософт Едге такође омогућити груписање картица са постојећом функцијом колекције. Да бисте одвојили картице у новом Едге-у, потребно је да отворите неколико картица и да кликнете десним тастером миша на било коју картицу и изаберете „Додај све картице у нову колекцију“. Мицрософт Едге је оставио картице по страни

Ово ће креирати колекцију свих отворених картица и Мицрософт каже да се ове групе картица могу синхронизовати са другим рачунарима који имају инсталиран Едге претраживач, тако да можете да наставите свој рад са било ког места.

За разлику од класичног Мицрософт Едге-а, група картица се неће аутоматски избрисати након што их поново отворите.

Ова функција је тренутно доступна у Едге Цанари за неке кориснике и биће представљена свима касније ове године.

Телеметрија која задире у приватност Мицрософт Едге

У сродним вестима, истраживање је тврдило да Мицрософт Едге заснован на Цхромиум-у дели много података са Мицрософтом како би створио паметно и беспрекорно искуство. Према извештају, Мицрософт Едге има више телеметрије која задире у приватност од других претраживача, укључујући Гоогле Цхроме и Цхромиум ривале.

Доуглас Ј Леитх са Тринити Цоллеге Дублин, Ирска, рекао да су веб претраживачи које је тестирао укључени у активности против приватности. У својим тестовима, он је супротставио Мицрософт Едге претраживачима као што су Цхроме, Фирефок и Сафари, а резултати Едге-а су били прилично разочаравајући.

УРЛ-ови укуцани у Мицрософт Едге се наводно деле са Мицрософт локацијама, а претраживач такође креира јединствене идентификаторе хардвера, вероватно за дијагностичке податке или праћење. Предаја УРЛ-ова Мицрософт-у има неке опипљиве предности, као што је интеграција СмартСцреен-а која би вас могла заштитити од злонамерних веб локација.

Према његовом истраживању, Мицрософт Едге такође дели УРЛ са Бинг.цом.

Пре навигације на [веб локацију] Едге прво преноси УРЛ на 275ЕБФ4ФБ0Ц00Ц59Е5Ц55БФ1763Ц82Ц2БАФ29Б07 (ово је позив Бинг АПИ-ју за аутоматско довршавање и тако дели историју прегледања корисника са услугом Бинг компаније Мицрософт).

Едге шаље текст на 275ЕБФ4ФБ0Ц00Ц59Е5Ц55БФ1763Ц82Ц2БАФ29Б07 (Мицрософтов сервис за претрагу) док се куца. За скоро свако откуцано писмо шаље се захтев, што резултира укупно 25 захтева. Сваки захтев садржи цвид вредност која је трајна у свим захтевима, иако се примећује да се мења приликом поновног покретања прегледача. На основу разговора са Мицрософт-ом, заправо се његова вредност мења између
сесије претраге, односно након што корисник притисне ентер на горњој траци, приметио је Даглас Џеј Лејт.

Поред Бинг-а, сваки УРЛ унет у претраживач се дели са другим Мицрософт услугама као што је СмартСцреен.

Вреди напоменути да се Гоогле Цхроме бави сличним активностима, али извештај је закључио да и Едге и Иандек имају више понашања нарушавања приватности од других тестираних претраживача.

Популар Постс