Најновији Мицрософт-ов патент се фокусира на проблем са лошим ФОВ уређајем ВР или АР

 Мицрософт ХолоЛенс 2

Слика љубазношћу: Мицрософт.цом

Највећи проблем са ВР, АР или уређајима мешовите реалности као што је ХолоЛенс је видно поље (ФОВ). Чини се да је Мицрософт открио нови начин за решавање ових проблема, према а патент под називом ЛЕНСЛЕТ ДИСПЛЕЈ У БЛИЗИНИ ОКА, поднет у априлу 2016. и објављен 19. јула 2018.

У одељку о позадини патентне пријаве, Мицрософт објашњава да разноврсност система виртуелне или проширене стварности може да се суочи са проблемима са ограниченим видним пољем.Постоје различити системи приказа виртуелне или проширене стварности који неприметно спајају дигитални садржај са физичким светом. На пример, уређај за екран на глави (ХМД) може да садржи транспарентне елементе екрана који омогућавају корисницима који носе ХМД уређај да истовремено виде и физички свет око себе и дигитални садржај који приказује ХМД уређај. ХМД уређај се генералније назива типом уређаја за екран близу ока (НЕД) који може омогућити искуство мешовите стварности од стране корисника који носи ХМД уређај, стоји у позадини патента.

 ВР или АР ФОБ патент

Слика љубазношћу: УСПТО

Мицрософт каже да је видно поље (ФОВ) типичног НЕД уређаја ограничено и ХМД уређај може приказати слике само испред очију корисника (по једну за свако око).

Типични ХМД уређаји не успевају да створе потпуно импресивно искуство за кориснике који носе ХМД уређаје, објашњава Мицрософт. Иако је повећање величине екрана заиста добро решење, али је непрактично јер су уређаји сложени, троше знатне количине ресурса и скупи.

Патентне пријаве објашњавају метод у наставку:

Технике представљене овде укључују најмање један уређај за приказ. Изведбе уређаја за приказ укључују у суштини провидне супстрате, низ сочива укључујући у суштини провидна сочива смештена између провидних супстрата, и изворе светлости распоређене између суштински провидних супстрата. Извори светлости могу да емитују светлост према одговарајућим сочивима низа сочива, а низ сочива је конфигурисан да прикаже дигиталну слику рефлектујући емитовано светло према изворима светлости.

Поседовање рефлективног објекта би нормално ометало прозирне перформансе јер би рефлектујућа површина рефлектовала светлосне зраке. У овом случају се користи делимично рефлектујућа површина, односно она која још увек пропушта бар мало светлости. Пошто је делимично рефлектујућа површина усклађена индексом, изобличење оптичке снаге површине је минимизирано или чак елиминисано, пошто у кућишту преноса нема ефективне снаге сочива или промене индекса. Стога, рефлектирајућа сочива ефикасно раде само у рефлексији, али светлост може да преноси кроз сочива непромењена .

Међутим, вреди напоменути да је ово само патент, али је вероватно да ће Мицрософтова следећа генерација ХолоЛенс-а доћи са бољим ФОВ. ХолоЛенс следеће генерације носи кодни назив Сиднеј и очекује се да ће стићи почетком 2019. Гласине тврде да ће ХолоЛенс 2 имати значајно побољшане холографске екране и да ће коштати знатно мање.

Популар Постс