Најновији извештај о тржишном уделу показује раст оперативног система Виндовс 10

 Виндовс 10 почетни екран

Мицрософт је већ потврдио да ће престати да подржава деценијама стар оперативни систем Виндовс 7 у јануару 2020. Мицрософт улаже све своје напоре да убеди кориснике да надограде на Виндовс 10 јер очигледно нуди сигурније и глатко искуство.

Према најновијим подацима НетМаркетСхаре-а, тржишни удео Виндовс 7 се заправо повећао уместо да опада. Подаци показују да Виндовс 7 сада држи 37,19% тржишног удела, у односу на 36,90%. С друге стране, Виндовс 10 тржишни удео је порастао са 39,22% на 40,90% прошлог месеца.

Тржишни удео Виндовс 7 је порастао за веома мали број и то није велика ствар јер ће све више корисника надоградити ОС следеће године. Очекује се да ће корисници прећи на Виндовс 10 пре него што се заврши подршка за Виндовс 7. Виндовс тржишни удео

Остаје да се види да ли ће сви корисници на крају надоградити на најновији оперативни систем компаније пре крајњег рока у јануару 2020. године, што изгледа мало тешко, посебно имајући у виду спор темпо надоградње.

Рат претраживача

Није изненађење да је Гоогле Цхроме водећи претраживач и да наставља да доминира тржиштем претраживача. Према најновијим извештајима, Цхроме-ов тржишни удео је порастао са 67,18% на 67,29%.

Гоогле-ов Цхроме претраживач успео је да задржи своје лидерско место упркос оштрој конкуренцији Фирефок претраживача који тренутно ради на 9,92% светских рачунара.

Иза Гоогле Цхроме-а и Фирефок-а, Интернет Екплорер наставља да буде на трећој позицији са 6,81%, а Мицрософт-ов Едге претраживач је на четвртој позицији са 4,61%.

Упркос напорима Мицрософта, Едге претраживач компаније није успео да ухвати корак са Гоогле Цхроме претраживачем. Мицрософт је раније најавио да одустаје од свог ЕдгеХТМЛ мотора и планира да портира претраживач на Цхромиум платформу.

Мицрософт је у децембру 2018. рекао да ће замените Едге-ов домаћи механизам за рендеровање у свом веб претраживачу са Блинком , мотор који покреће Гоогле-ов Цхроме и већину Цхромиум претраживача. Заменом ЕдгеХТМЛ-а са Блинк ин Едге, подразумевани Виндовс 10 претраживач компаније ће моћи да приступи широком спектру екстензија.

Очекује се да ће Мицрософт објавити преглед свог Едге претраживача заснованог на Цхромиум-у почетком 2019.

Популар Постс