Милиони рачунара и даље користе Виндовс 7, годину дана након што је Мицрософт прекинуо подршку

 Виндовс 7 тржишни удео

Виндовс 7 је достигао крај периода подршке у јануару, али број његовог тржишног удела није значајно опао у последњих једанаест месеци пошто су корисници одбили Мицрософтова бесплатна понуда за надоградњу на Виндовс 10 .

Виндовс 7 је први пут објављен 2009. године, а Мицрософт је повукао главну подршку за оперативни систем 2015. 14. јануара 2020., Мицрософт је укинуо критичне безбедносне закрпе и техничку подршку за Виндовс 7 и од корисника је затражено да надограде на Виндовс 10, али милиони нису нисам га још напустио.

Према најновијим подацима из НетМаркетСхаре и СтатЦоунтер, Виндовс 7 је и даље активан на најмање 17 процената Виндовс рачунара.Најновији подаци СтатЦоунтер-а сугеришу да Виндовс 7 ради на 17,6 одсто уређаја, што је око 8 одсто мање од тржишног удела од 25,56 одсто колико је имао у јануару.

 Удео на тржишту Виндовс 10

С друге стране, НетМаркетСхаре извештава да је удео Виндовс 7 21 одсто, што је опет око 10 одсто мање од удела који је имао у јануару.

 Тржишни удео за десктоп рачунаре

Према подацима владе Сједињених Држава, 18,9 одсто рачунара је било на Виндовс 7, а 75,8 одсто на Виндовс 10.

Међутим, присуство оперативног система Виндовс 7 на тржишту десктоп рачунара не значи да се Виндовс 10 бори. У ствари, Виндовс 10 сада ради на више од милијарду уређаја и његов тржишни удео се постепено побољшава.

Али зашто је Виндовс 7 и даље други најпопуларнији десктоп оперативни систем на свету? Додуше, неким људима су руке везане јер је њихов хардвер застарео и надоградња на Виндовс 10 значи куповину новог рачунара.

Друга велика замерка против надоградње са Виндовс 7 на Виндовс 10 је његов кориснички интерфејс и целокупно искуство. За неке људе, све што је другачије од онога на шта су навикли је лоше. И даље постоје проблеми са квалитетом ажурирања за Виндовс 10, иако је Мицрософт покушао да их реши.

Тржишни удео Виндовс 10 ће се вероватно побољшати 2021. године када се очекује да ће Мицрософт објавити Виндовс 10Кс и ажурирање Сун Валлеи-а, које има за циљ да побољша Виндовс.

Популар Постс