Мицрософтова Цортана је мало заостала за Алека, Сири и Гоогле Ассистант-а у најновијем тесту интелигенције

 Цортана на Виндовс 10

Цортана много заостаје у трци са вештачком интелигенцијом, али Мицрософт је сигуран да ће бити бољи јер ће дигитални асистент ускоро бити доступан на више уређаја. Раније ове године, Мицрософт је разбио гласине о укидању дела Цортане који је окренут потрошачима и потврдио да ће дигитални асистент компаније наставити да се развија у наредним годинама.

 Резултати упита за дигиталне помоћнике

Настављамо да развијамо Цортана екосистем како бисмо помогли људима да раде ствари на послу и животу, рекао је Јорди Рибас, ЦВП АИ производи у блогу објављеном раније ове године.Мицрософт-ова Цортана полако постаје све боља, али је и даље далеко иза конкурената као што је Гоогле Ассистант. У најновијем тесту интелигенције који је спровео Лооп Вентурес, Гоогле Ассистант је успео да одговори тачно на 86% питања у односу на Сири на 79%, Алека на 61% и Цортана на 52%.

 Кортана против других помоћника

Истраживачка фирма је поставила Цортани, Гоогле Ассистант-у, Алека и Сири истих 800 питања. Подијељен је у 5 категорија за тестирање способности и корисности дигиталног асистента.

  • Локално – Где је најближи кафић?
  • Трговина – Можете ли да ми наручите још папирних пешкира?
  • Навигација – Како да дођем до центра града аутобусом?
  • Информације – Кога вечерас играју Близанци?
  • Наредба – Подсети ме да назовем Стива данас у 14:00.

Перформансе Цортане и Алека тестиране су путем иОС апликације, а компанија је анализирала Сири на иОС 11.4. Гоогле помоћник је тестиран на Пикел КСЛ паметном телефону који користи Андроид.

Студија тврди да је Гоогле помоћник успео да одговори тачно на 86% питања и да је успео да разуме свих 800 питања. С друге стране, Сири је тачно одговорила на 79% питања, али је погрешно разумела 11 питања. Алека је тачно одговорио на 61% и погрешно разумео 13 питања. Нажалост, Мицрософт-ова Цортана је тачно одговорила на само 52% питања и није могла да разуме 19 питања.

Гоогле помоћник је наставио са бољим учинком, одговарајући на 86% тачно и разумевши свих 800 питања. Сири је била близу, тачно је одговорила на 79% и само је погрешно разумела 11 питања. Алека је тачно одговорила на 61% и погрешно разумела 13. Кортана је заостала, тачно је одговорила само 52%, а неспоразум 19, примећује се у истраживању.

 Цортана перформансе

Током периода од 15 месеци, Гоогле Ассистант се побољшао за 11 процентних поена, Сири 13 поена, а Цортана само 3 поена у погледу питања на која је тачно одговорено. Немамо историјске податке о апликацији Алека, објаснила је компанија.

Популар Постс