Мицрософтова будућност Виндовс-а у уређајима са више облика

Мицрософт је прешао дуг пут са Виндовс 10 од његовог дебија у јулу 2015. Мицрософт је представио Виндовс Инк, Виндовс Хелло, 3Д функције и што је још важније Виндовс 10 на АРМ-у. У припреми је и много више функција које укључују ЦСхелл, Виндовс Цоре ОС и дуго очекивани Андромеда уређај.

Хардвер

Дуго се причало да Мицрософт ради на јединственом мобилном уређају који је веома сличан Мицрософтовом концепту дигиталне бележнице Цоуриер. Иако Мицрософт ради веома тихо на овом уређају, детаљи се некако појављују.

Чини се да се Мицрософт спрема за нови догађај на пролеће. Постоји велика вероватноћа да би Мицрософт могао да подели нове информације о Виндовс 10 и можда на овом уређају. Оно што до сада знамо је да је Андромеда склопиви уређај са два екрана са шаркама и могућностима телефоније. Уређај ради као телефон када је преклопљен и ради као таблет када је расклопљен. Баш као Сурфаце Боок и Сурфаце Студио, шарка би овде могла играти важну улогу. Ово такође одражава чињеницу да Виндовс је непотпуна без шарке .Софтвер

Да би такав уређај чак и исправно функционисао, свакако му је потребан способан софтвер. Ту на сцену ступа Цомпосабле Схелл (ЦСхелл).

Са Виндовс 10, Мицрософт је ујединио језгро и слој апликација на свим Виндовс 10 уређајима. Ово укључује ХолоЛенс, Ксбок, па чак и Виндовс 10 Мобиле. Ово уједињено језгро се зове ОнеЦоре, а слој апликације се зове УВП. Међутим, сви ови уређаји и даље имају своје засебно корисничко сучеље (Схелл) као што су Старт мени, Акциони центар, Таскбар, Девице Манагер, итд. Али са ЦСхелл-ом, Мицрософт такође има за циљ да обједини љуске (УИ) на свим овим платформама. Ово је веома слично УВП апликацијама које реагују, али, у овом случају, цео ОС се прилагођава било ком фактору форме.

Један ОС да влада њима свима

И сва ова нова технологија (ЦСхелл) на којој Мицрософт ради биће покретана новим оперативним системом. Прича се да Мицрософт ради на новом ОС кодног назива Виндовс Цоре ОС (ВЦОС).

До сада знамо да ЦСхелл није ништа друго до скуп композитора (шкољки). Ови композитори су под кодним именом Андромеда, Поларис, Аруба и Оасис. Ове шкољке ће се користити за различите факторе облика. Андромеда-Цомпосер је за мобилну форму, Поларис за десктоп/таблет, Аруба-Цомпосер је за још већи уређај као што је Сурфаце Хуб и Оасис за мешовиту стварност/ХолоЛенс. Дакле, сваки уређај има свој кориснички интерфејс/композитор, али је такође могуће да један уређај може имати више од једног корисничког интерфејса/композитора. На пример, мобилни уређај може да има Андромеда Цомпосер и да се пребаци на Поларис Цомпосер кад год је то потребно. И сви ови композитори ће бити УВП. Ово је веома слично ономе што Виндовс 10 ради са Сурфаце Про и Сурфаце Боок-ом. Пребацује се у режим таблета када се екран одвоји.

Гласине сугеришу да ће Андромеда и Поларис бити први композитори који ће бити представљени у склопивом уређају са двоструким екраном који ће бити најављен ове године. Поларис би требало да буде ограничен на апликације из продавнице, а Вин32 апликације би радиле виртуелно. Ово би такође била рана верзија са ограниченом функционалношћу.

Уз малу помоћ ОЕМ-а

Испробавање нових ствари је заиста ризично. О томе је Сурфаце. Мицрософт ће изаћи са новом технологијом са Мицрософт Сурфаце-ом, коју ће пратити ОЕМ-ови. Баш као што је то урадио Мицрософт Сурфаце са 2 у 1 формом. Мицрософт је представио Сурфаце Про како би тестирао ново тржиште које прате произвођачи оригиналне опреме.

Мицрософт је позиционирао Сурфаце као врхунско клађење на ОЕМ произвођаче попут ХП-а, Делл-а, Леново итд. како би сличне уређаје довео на тржиште како би попунили почетни и средњи ниво тржишта. Али треба видети да ли ће ОЕМ произвођачи прихватити Андромеда уређај или не.

Сага о категоријама се наставља

Баш као Сурфаце Про и Сурфаце Боок, чинило се да Мицрософт поново измишља још једну категорију са Андромеда уређајем. Након пропадања Виндовс Пхонес/Виндовс 10 Мобиле, Мицрософт жели да се врати у категорију мобилних уређаја, али са новом формом. Ова нова Мицрософтова стратегија је једна и једина ВЕЛИКА нада за верне фанове Виндовс Пхоне-а. Да ли ће Виндовс на мобилном уређају поново бити ствар? То тек треба да се види.

Популар Постс