Мицрософтов Цхроме ОС ривал је Виндовс 10Кс на путу да дебитује следеће године

 Виндовс 10Кс на правом путу

Пре неколико година, Мицрософт је почео да развија поједностављену и закључану верзију Виндовс-а под називом Виндовс Лите за буџетске уређаје. Виндовс 10Кс (првобитно познат као „Лите ОС“) је још увек на путу да дебитује почетком следеће године на уређајима средњег домета Мицрософтових партнера.

Виндовс 10Кс је заснован на Виндовс Цоре ОС и имаће статички покретач апликација уместо легендарног Старт менија. То би био први Мицрософтов оперативни систем који ће укинути подршку за Старт мени, што значи да не можете гледати временске прилике уживо, догађаје итд. на новом „покретачу апликација“.

Модуларни ОС заснован на Виндовс Цоре ОС-у ће такође одбацити Мицрософт-ове монохроматске дизајне за шарене иконе, дугмад и још много тога. Ће вратите заобљене углове или меке кривине , а Мицрософт ће оптимизовати ОС за буџетске уређаје који могу имати само 4 ГБ РАМ-а, али ће се у почетку испоручивати на уређајима са више меморије.Виндовс 10Кс је још увек на путу да постигне РТМ статус у наредним недељама и тада ће се сматрати спремним за произвођаче. Мицрософт такође ради са добављачима за „универзалне Виндовс драјвере“ оптимизоване за Виндовс 10Кс, али неће бити структурних промена у драјверима.

 Виндовс 10Кс слоган

У почетку ће бити понуђена само искуства са једним екраном, а уређаји средњег опсега ће почети да се испоручују у пролеће 2021. без изворне подршке за Вин32 десктоп апликације.

Мицрософт ће омогућити напредним корисницима или предузећима да приступе својим омиљеним десктоп апликацијама користећи интернет технологију под називом „ Цлоуд ПЦ “, који ће се синхронизовати са Оффице 365.

Извори из Мицрософта су појаснили да технолошки гигант неће дозволити корисницима да инсталирају овај оперативни систем на своје постојеће уређаје. Слично као и Виндовс 10 на АРМ-у, Цхроме ОС-у или иОС-у, Виндовс 10Кс ће се испоручивати само са новим уређајима. Наравно, моћи ћете да га примените „незванично“ тако што ћете ручно креирати слику за покретање.

Интерно, Виндовс 10Кс се позиционира као директан ривал Цхроме ОС-у, а Мицрософт ће циљати на образовни сектор.

Популар Постс