Мицрософт ради на новим функцијама за Цхроме и Едге веб апликације

 Виндовс 10 ПВА

Мицрософт се већ неко време много клади на прогресивне веб апликације (ПВА) и недавно је почео да додаје веб апликације у продавницу апликација за Виндовс 10.

Мицрософт верује да би ПВА углавном могли да замене неке изворне апликације и компанија сада ради на новим функцијама које би побољшале целокупно искуство веб апликација када се користе Гоогле Цхроме или Цхромиум Едге.

У једном од урезивања Цхромиум кода, Мицрософт приметио да планира да омогући подршку за „протокол руковаоце“. Ово ће омогућити корисницима да покрену веб апликацију када кликну на хипервезу у Цхроме-у или Едге-у. На пример, ако кликнете на твит везу, прегледач ће аутоматски отворити Твиттер веб апликацију. Едге ПВА

У другом предлогу, Мицрософт је напоменуо да разматра нову функцију која ће помоћи програмерима да креирају сопствене веб апликације са мањим слојем који садржи контроле прозора (минимизирај, максимизирај/врати, затвори) уместо постојеће насловне траке пуне ширине.

 Цхромиум ПВА

Мицрософт такође планира да реши проблеме приватности приликом коришћења веб апликација. У једном предлогу, компанија је рекла да жели да одложи дозволе за руковање апликацијама које се покрећу током пријављивања на ОС. Другим речима, Мицрософт не жели да додели дозволе веб локацији док корисник не ступи у интеракцију са њом.

Као резултат тога, предстојеће ажурирање Цхроме-а/Едге-а ће захтевати од корисника да ступи у интеракцију са страницом пре него што одобри приступ било чему за шта су потребне дозволе, чак и ако су те дозволе претходно додељене сајту.

На пример, апликација за комуникацију ће врло вероватно захтевати приступ видеу/микрофону. Ова промена би спречила корисника да несвесно снима/итд. током ОС Логин док сама апликација не прими гест, компанија приметио .

Мицрософт тренутно експериментише са овим функцијама и нејасно је када ће оне бити додате у Едге и Цхроме засноване на Цхромиум-у.

Популар Постс