Мицрософт потврђује неизбрисиву грешку у фасцикли „Виндовс.олд“ у оперативном систему Виндовс 10

Када примените ажурирања функција Виндовс 10 или надоградите на нову верзију оперативног система, Мицрософт креира фасциклу под називом Виндовс.олд да сачува копију претходне верзије у сврху опоравка.

Ако инсталација ажурирања не успе или Виндовс не може да се покрене са грешком на плавом екрану , можете користити фасциклу Виндовс.олд да бисте се вратили на претходну или тренутну инсталацију оперативног система Виндовс.

Фасцикла Виндовс.олд може да заузме до 20 ГБ простора на вашем диску, али може бити мање или више у зависности од броја апликација, датотека и прилагођавања укључених у вашу претходну инсталацију.Да бисте избрисали фасциклу Виндовс.олд, Мицрософт препоручује да посетите алатку за чишћење диска где треба да кликнете на дугме Очисти системске датотеке, а затим изаберете опцију Претходне инсталације Виндовс-а.

 Виндовс стара фасцикла

Алат ће аутоматски израчунати простор који те датотеке заузимају и можете кликнути на ОК да обришете претходне системске датотеке оперативног система Виндовс и ослободите простор за складиштење. Овај процес је веома једноставан, али можда неће радити за све, према техничком гиганту.

У неким случајевима, Диск Цлеануп неће уклонити фасциклу „Виндовс.олд“ и корисници пријављују проблем неколико месеци. Грешка је први пут пријављена и исправљена 2016. године, али се поново појавила за неке кориснике након недавних ажурирања.

Са овонедељним прегледом, Мицрософт каже да је коначно решио проблем који спречава уклањање фасцикле Виндовс.олд за неке људе када користе Диск Цлеануп.

Решили смо проблем где фасцикла виндовс.олд није потпуно избрисана приликом чишћења диска, Мицрософт је приметио у евиденцији промена за Виндовс 10 Буилд 20257.

Вреди напоменути да је исправка тренутно доступна само за тестере у програму Виндовс Инсидер.

Иако Мицрософт тек треба да објави датум објављивања неизбрисиве поправке фасцикле Виндовс.олд у продукцијским каналима, очекује се да ће се појавити касније ове или почетком следеће године.

Ако не можете да уклоните фасциклу помоћу Чишћења диска, можете да одете до апликације Подешавања и идите до Подешавања складиштења. У подешавањима складиштења изаберите Привремене датотеке и уклоните непотребне датотеке које заузимају простор на вашем системском диску.

Популар Постс