Мицрософт открива зашто Виндовс 10 претраживачи стварају толико процеса

Процеси су делови програма и уобичајено је да постоји велики број процеса који се покрећу у оперативном систему Виндовс 10. Да бисте испитали своје процесе у оперативном систему Виндовс 10, можете да отворите Таск Манагер, а затим прегледате картицу Процеси.

Нормално је да их има много и многи процеси су дефинитивно важни. Неки од њих вероватно нису и можете да убијете те процесе, али ово није примењиво за прегледаче јер се картице или екстензије могу срушити ако нагло прекинете процесе.

Ако кликнете на унос прегледача у Таск Манагер-у, приметићете најмање 7 процеса чак и са само једном отвореном картицом. Такође ћете приметити да већина процеса не троши значајну количину ресурса вашег система. Процеси прегледача Виндовс 10

Мицрософт каже да је то зато што су модерни веб претраживачи засновани на вишепроцесној архитектури где су веб апликације и додаци у одвојеним процесима од родитељске картице или самог претраживача.

Овај приступ је дизајниран да обезбеди боље перформансе, безбедност и поузданост за картице вашег прегледача. На пример, ако постоји проблем са машином за приказивање и једна од ваших картица се сруши, то неће утицати на друге картице или сам прегледач.

Остали процеси укључени у вишепроцесну архитектуру претраживача су:

  • Процес додавања.
  • Процес руковања
  • ГПУ процес.
  • Услужни процес.

Вишепроцесна архитектура омогућава Цхроме-у или Едге-у да паралелно покрећу веб-сајтове у оперативном систему Виндовс 10 како би повећали њихову поузданост.

Са овом архитектуром, Мицрософт и Гоогле су такође у могућности да користе рестриктивно окружење сандбок-а. На пример, ако је једна веб локација угрожена, вишепроцесна архитектура ће спречити нападаче да у потпуности контролишу ваш систем изоловањем процеса претраживача.

Такође је сјајно када наиђете на гадне веб странице и не желите да се прегледач сруши.

Да бисте смањили ресурсе које ови процеси користе, Мицрософт ради на функцији под називом „Слеепинг Табс“ који ће привремено одбацити отворене картице, а затим их аутоматски вратити када желите.

Исто тако, Цхроме такође долази са експерименталном функцијом која омогућава прегледачу да замрзне неактивне картице и обради како би ослободио меморију.

Смањите позадинске процесе

Подразумевано, Виндовс ће аутоматски покренути неке апликације када укључите рачунар. Апликације као што су Спотифи, Слацк и Мицрософт Теамс покрећу се чим се пријавите на свој кориснички или администраторски налог за Виндовс 10.

 Виндовс 10 апликације за покретање

Ови програми ће непотребно жвакати ресурсе, али можете отићи на Подешавања> Апликације> Покретање и спречити апликације које се могу аутоматски покренути.

Исто тако, можете да користите и Таск Манагер за управљање апликацијама за покретање под картицама „Покретање“.

Популар Постс