Мицрософт коначно проширује Виндовс 10Кс на више уређаја

 Виндовс 10Кс више уређаја

Према изворима упознатим са развојем, Мицрософт отвара Виндовс 10Кс за још већи број фактора облика. Мицрософт истражује могућност преносних рачунара и конвертибилних рачунара са АРМ погоном који ће покретати Виндовс 10Кс (модуларни ОС) у блиској будућности.

Виндовс 10 годинама ради на различитим факторима облика са процесорима из Интел, АМД и АРМ.

Када је Виндовс 10Кс најављен у октобру 2019, Мицрософт је одлучио да га ограничи на Интел чипове због потенцијалних проблема са компатибилношћу и проблема са емулацијом на АРМ архитектури.Мицрософт је сада интерно почео да тестира Виндовс 10Кс на сопственом хардверу, што сугерише да бисмо касније ове године (2021.) могли видети неке уређаје засноване на АРМ-у од Мицрософт партнера.

Вреди напоменути да Мицрософт не планира да лансира сопствени уређај са Виндовс 10Кс до 2022.

Проширење на друге типове уређаја је одличан потез и уређаји на АРМ-у могу још више да се такмиче са Цхромебоок-овима. То је зато што би АРМ чипови такође требали бити јефтинији од Интела или АМД-а, што значи приступачније опције за студенте/наставнике и раднике на првој линији.

 Виндовс 10Кс кориснички интерфејс траке задатака

Међутим, Виндовс 10Кс није за свакога и Мицрософтов приступ би могао бити сличан Виндовс РТ-у. Другим речима, 10Кс ће недостајати подршка за праве десктоп апликације, потпуно се ослањајући на веб апликације (ПВА) и УВП апликације доступне преко Мицрософт Сторе-а.

У ствари, 10Кс би био први ОС који ће бити унапред инсталиран са веб апликацијама. Мицрософт је заменио апликацију УВП Маил, Оффице десктоп њиховим веб верзијама, које ће бити лакше и брже.

За пословне/напредне клијенте, Мицрософт је развио уграђену услугу под називом „Цлоуд ПЦ“ која може да покреће обичне десктоп апликације преко ваше интернет везе.

 Виндовс 10Кс ограничења

Ограничења за Виндовс 10Кс преко Мицрософта

Поред подршке за десктоп апликације, Виндовс 10Кс такође неће подржавати локалне корисничке налоге и напредне алате као што су Цонтрол Панел и Регистри Едитор.

Популар Постс