Мицрософт чини ове функције опционалним у оперативном систему Виндовс 10

 Нотепад

Виндовс 10 долази са неколико функција за потрошаче и предузећа. У оперативном систему Виндовс 10 постоји доста функција које не користите и оне су подразумевано онемогућене. Такве функције су опционе и могле би да помогну у приступачности, продуктивним апликацијама или хардверу.

Мицрософт је тихо потврдио да неке популарне и непопуларне функције чини „опционим“ на Виндовс 10 са ажурирањем 20Х1. Ове опционе функције се могу деинсталирати да би се смањила величина резервисане меморије и уклонио неред са Виндовс 10.

Виндовс 10 верзија 2004 чини следеће функције опционим и можете их деинсталирати/онемогућити из апликације Подешавања:  • Паинт.
  • Нотепад.
  • ВордПад.
  • ПоверСхелл (ИСЕ) – Виндовс ПоверСхелл интегрисано окружење за скриптовање
  • Конзола за управљање штампањем: Ово се користи за омогућавање управљања штампачима, драјверима штампача и серверима штампача.
  • Снимач корака у оперативном систему Виндовс 7, који је алатка са кеилоггер-ом, функцијом снимања екрана и белешки, сада је опционалан.
  • Виндовс факс и скенирање: Ово додаје могућности слања факса и скенирања.

 Опционе карактеристике

Ако не користите ове функције у оперативном систему Виндовс 10, можете да укључите или искључите по потреби и доступне су на страници Опционалне функције у подешавањима.

Иако су Паинт, Нотепад и ВордПад популарни, ове функције нису корисне за све кориснике јер многи користе алтернативе трећих страна као што су Паинт.НЕТ и Нотепад++.

Вреди напоменути да се опционе функције не могу у потпуности уклонити са вашег уређаја и да ће наставити да користе мали део простора на вашем чврстом диску. Многе од ових функција су важне и њихово искључивање може потенцијално да наруши функционалност вашег рачунара ако немате инсталирану замену.

Ажурирање за Виндовс 10 верзију 2004 требало би да буде испоручено у априлу 2020. са побољшањима за све. У издању 20Х1, Мицрософт прави Бржа трака за претрагу Филе Екплорер-а и решавање грешака уведених у ажурирању за новембар 2019.

Ово ажурирање такође додаје ново Алат за управљање резервисаним складиштем , брже искуство Виндовс претраге, нова апликација Цортана и нови начин за ресетовање рачунара.

Популар Постс