Мајкрософтов Тери Мајерсон открива зашто је Виндовс Пхоне пропао

  Виндовс Пхоне

Слика љубазношћу: ТхеДрум.цом

Виндовс Пхоне је мртав. То сви знају. Још увек има много људи који користе Виндовс телефоне као своје дневне драјвере, али Мицрософт је потврдио да Виндовс 10 Мобиле неће добити више функција или ажурирања хардвера. Тако да то чини платформу мртвом. Али зашто се то догодило? Зашто је оперативни систем са изузетно флуидним интерфејсом заказао оперативни систем који је имао заиста спор кориснички интерфејс? Зашто су људи изабрали рањиви оперативни систем у односу на Виндовс Пхоне? Иначе, Виндовс Пхоне је и даље најбезбеднији оперативни систем. Ово су питања која су још увек присутна у главама сваког обожаватеља Виндовс Пхоне-а.

Мицрософт је недавно најавио да ће проћи огромну реорганизацију. Тери Мајерсон, који је првобитно био шеф Виндовс-а, напустиће компанију као део ове реорганизације. Миерсон је објавио опроштајну поруку на свом ЛинкедИн профилу где је такође објаснио зашто је Виндовс Пхоне пропао на тржишту.Према Миерсон-у, неуспјех Виндовс Пхоне-а могао би се поједноставити на два главна разлога. Једна је била да су потценили Андроид пословни модел, а друга да су направили Виндовс Пхоне ОС заснован на старијој верзији Виндовс-а, посебно Виндовс ЦЕ, који није био у стању да буде пуноправни оперативни систем за паметне телефоне. У случају да не знате, Виндовс ЦЕ је развио Мицрософт за Цомпацт Ембеддед системе.

Осврћући се на ову фазу моје каријере, моја највећа сазнања су била да успех захтева посебан састав пословног модела, корисничког искуства и технологије, написао је Мајерсон у свом посту.

  Терри Миерсон

Слика љубазношћу: Виред.цом

Зашто Виндовс Пхоне није успео?

Мицрософт је имао јединствени оперативни систем који је донео нови изглед и искуство, али пословни модел који је донео Андроид био је много моћан и Мицрософт није могао да прати то. Па, у ствари, Мицрософт је могао да иде у корак, али су одлучили да то не чине и док су схватили своју грешку, било је прекасно.

Друга грешка је коришћење старије и мање способне Виндовс ЦЕ платформе за развој оперативног система за паметни телефон. Некада је Мицрософт био на челу пословања са паметним телефонима. Томе је дошао крај када је Аппле лансирао свој иПхоне 2007. године са знатно побољшаним оперативним системом прилагођеним додиру коме није била потребна оловка за коришћење. иОС је такође донео боље искуство прегледања веба на мобилном телефону што је иронија само по себи јер би Мицрософт требало да буде тај који би требало да пружи боље искуство веб прегледача с обзиром на своју стручност у овој области.

иОС је такође донео добар Апп Сторе који је имао апликације које корисници могу да преузму. Гоогле-ов Андроид је дошао 2008. године, али није био тако углађен. Дакле, уопште није изгледало као конкурент. Али Гоогле је почео да гланца свој Андроид оперативни систем издавањем различитих верзија оперативног система сваке године. Сваке године новија верзија је постајала стабилнија и додавано је много више функција.

Гооглеов Андроид оперативни систем је био отвореног кода и програмерима је дат потпуни приступ. Програмерима је било лакше да праве апликације за Андроид. Гоогле је такође дао Андроид оперативни систем ОЕМ произвођачима по веома ниској цени која је скоро бесплатна. Ово је био пословни модел који је Гоогле усвојио. Мали кинески произвођачи који нису имали довољно капитала да направе оперативни систем за сопствене уређаје одлучили су да се држе Гоогле-овог Андроид-а и за кратко време је постао популаран.

Велики играчи као што је Самсунг користили су сопствене оперативне системе за паметне телефоне, али су такође испробали Андроид и када су открили да Андроид паметни телефони постају све популарнији, и они су одлучили да се држе Андроида.

Мицрософт је, с друге стране, био спреман да произвођачима да по цени Виндовс Пхоне ОС. Цена која се уопште није чинила фер. Ово је спречило кинеске произвођаче да усвоје Виндовс Пхоне ОС јер једноставно нису имали ресурсе да купе скупи оперативни систем.

иОС је имао другачији сценарио. Аппле је премиум компанија и њихови иПхоне-и су били веома скупи. Постоји ствар за луксузну робу и људи су једноставно били привучени иПхоне уређајима. Програмери су такође добили више новца када су направили апликације за иПхоне. Добар оперативни систем, врхунски хардвер и одлична подршка за програмере омогућили су Апплеу да постане истакнути произвођач паметних телефона.

Мајкрософт је за хардверске партнере имао само Нокију, ХТЦ, Самсунг и неколико других произвођача. Због веће цене ових паметних телефона (у поређењу са Андроид телефонима са сличним спецификацијама) људе су више привлачили Андроид паметни телефони.

Почасно признање иде Нокији, јер њихове Лумиа уређаје и даље воле милиони људи широм света. Нокиа је попунила рупе које је имао Виндовс Пхоне ОС тако што је направила ексклузивне апликације за своје Лумиа паметне телефоне. Идеја је била одлична и уз сјајно оглашавање које је урадила Нокиа, све је ишло узбрдо док Мицрософт није постао довољно лењ да се не фокусира на развој свог софтвера. Лумиа уређаји упркос томе што имају најбољи хардвер нису били опремљени добрим софтвером. Нокиа је изгубила у игрици за паметне телефоне и на крају ју је купио Мицрософт. Остало је историја.

Сатиа Надела, новоименовани извршни директор, обећао је стратегију на првом месту у облаку за мобилне уређаје, али се на крају решио са стратегијом на првом месту у облаку. Велики део ових трагедија могао је бити елиминисан да је Тери Мајерсон, који је био шеф Виндовса, схватио своје грешке. Можемо рећи да су његове грешке на крају довеле до одласка из компаније.

Ова реорганизација коју Мицрософт пролази такође се може приписати грешкама које је Мицрософт направио када је направио оперативни систем Виндовс Пхоне. Више о реорганизацији можете прочитати кликом овде.

Популар Постс