Листа нових функција у Виндовс 10 ажурирању за мај 2021

Ажурирање оперативног система Виндовс 10 за мај 2021. је најављено раније ове године и пуштено у продају потрошачима 18. маја, али је потребно време да се уведе на све рачунаре који испуњавају услове. Касније ове године, нови Виндовс 10 уређаји ће почети да се испоручују са унапред инсталираним новим оперативним системом.

Као што можда знате, Мицрософт је већ потврдио да је овогодишња надоградња функција за Виндовс 10 практично идентична већ доступном ажурирању за октобар 2020.

Виндовс 10 верзија 21Х1 и верзија 20Х2/2004 деле исти сервисни садржај. Корисници могу да инсталирају исти месечни кумулативни пакет ажурирања и нећете приметити никакву разлику. Укратко, то је једва измењена, поправљена или побољшана верзија последњег ажурирања функција.Нове функције ажурирања оперативног система Виндовс 10 за мај 2021. намењене су предузећима и пословним клијентима и ништа се заиста није променило за потрошаче. Међутим, ако користите Виндовс Хелло на свом личном рачунару са спољном камером, Мицрософт каже да је омогућио подршку за подешавање више камера.

Листа нових функција у Виндовс 10 ажурирању за мај 2021. (верзија 21Х1)

  • Испоручује се са подразумеваним прегледачем који покреће Цхромиум: Мицрософт Едге наслеђе више није доступно.
  • Испоручује се без Адобе Фласх Плаиер-а.
  • Виндовс Хелло добија подршку за више камера.
  • Виндовс Дефендер Апплицатион Гуард је сада бржи.
  • Да би подржао даљински рад, услуга групних политика Виндовс Манагемент Инструментатион (ВМИ) (ГПСВЦ) је такође добила побољшања перформанси.

1. Цхромиум Едге ин, легаци оут

Подразумевани претраживач оперативног система Виндовс 10 је првобитно био заснован на ЕдгеХТМЛ-у (Мајкрософтов сопствени механизам за рендеровање). У јануару прошле године, Едге заснован на Цхромиум-у је званично објављен за Виндовс и друге платформе.

Мицрософт је рекао да је дизајниран да замени Едге Легаци који је објављен још 2015. године.

  Мицрософт Едге миграција

Док је Мицрософт почео да испоручује ажурирање за Виндовс 10 октобар 2020. са Цхромиум Едге-ом, застарели претраживач је и даље био доступан као Интернет Екплорер. Пословним клијентима је било дозвољено да покрећу два Едге претраживача један поред другог, а неки су чак и деинсталирали Цхромиум верзију.

Сада када корисници инсталирају ажурирање за Виндовс 10 мај 2021. (верзија 21Х1), Едге Легаци заснован на ЕдгеХТМЛ-у биће у потпуности уклоњен из система. Ако већ немате Цхромиум Едге, он ће се аутоматски инсталирати.

Добра вест је да Мицрософт неће променити ваше подразумеване поставке прегледача и ваши подаци о прегледању са старог Едге-а ће бити аутоматски мигрирани.

2. Адобе Фласх Плаиер више није унапред инсталиран

Мицрософт полако убија Адобе Фласх Плаиер у свим старијим верзијама оперативног система. На старијим верзијама видимо фазни приступ где опциона и месечна ажурирања стижу за кориснике у интервалима, а Фласх Плаиер је уклоњен. Када се плејер деинсталира, корисници неће моћи да га врате.

  Ажурирање Фласх Плаиер-а за Виндовс 10 мај 2021

У ажурирању за Виндовс 10 мај 2021., иначе познатој као верзија 21Х1, Адобе Фласх Плаиер није унапред инсталиран и корисници не могу да репродукују флеш садржај.

Ако желите поново да омогућите подршку за Фласх Плаиер, мораћете да вратите ажурирање за мај 2021. и кликнете на дугме за паузу ажурирања да бисте спречили његову инсталацију.

Међутим, ако сте ручно инсталирали Фласх Плаиер, он неће бити уклоњен када примените мајско ажурирање. Мораћете да га уклоните ручно.

3. Виндовс Хелло добија подршку за више камера

Виндовс 10 верзија 21Х1 омогућава подршку за спољне Виндовс Хелло камере када је уграђена подршка за камеру већ укључена. Ово је посебно корисно када имате велике мониторе или више монитора са уграђеном камером, али квалитет није довољно добар за Виндовс Хелло.

У оперативном систему Виндовс 10 верзије 21Х1, корисници могу да повежу своју екстерну веб камеру опремљену ИР-ом и да је користе за Виндовс Хелло аутентификацију док и даље користе уграђену веб камеру за друге послове, као што су видео конференције.

У теорији, свака камера компатибилна са Виндовс Хелло аутоматски се користи за Виндовс Хелло и биће доступна за пријаву чак и након поновног покретања.

4. Виндовс Дефендер Апплицатион Гуард је сада бржи

У пословном окружењу, напредне функције Виндовс Дефендер Апплицатион Гуард-а се користе за заштиту рачунара када се покрећу веб садржај и документи. Ова функција обезбеђује да се садржај налази у безбедном окружењу подржаном хипервизором и да такође делује као танка виртуелна машина.

Проблем са сигурносном функцијом је што је она спорија од уобичајеног покретања апликација. У изолацији, примећују се проблеми са перформансама апликација.

У верзији 21Х1 оперативног система Виндовс 10, Мицрософт значајно убрзава ствари и компанија тврди да ће корисници приметити повећање перформанси када отворе документе и крећу се између страница у изолацији.

5. Виндовс Манагемент Инструментатион (ВМИ)

Виндовс Манагемент Инструментатион (ВМИ), која је још једна функција предузећа, такође постаје бржа у најновијем ажурирању.

Шта се десило са редизајном и другим карактеристикама?

Ажурирање оперативног система Виндовс 10 за мај 2021. није водеће ажурирање ове године и у потпуности је намењено пословним корисницима.

Веће промене укључујући нови Акциони центар , плутајући мени и очекује се да ће потпуно нови опциони Старт мени стићи са Виндовс 10 верзијом 21Х2 Сун Валлеи Упдате на јесен.

Популар Постс