Крај једне ере: Мицрософт престаје да продаје Виндовс 10

 Виндовс 10 и Мицрософт
Нови дизајн менија Старт за Виндовс 10 у тизеру који је објавио Мицрософт

Крај једне ере је пред нама, јер се Виндовс 10 полако повлачи након више од осам година од лансирања. Најављено 2015. године, званично повлачење оперативног система Виндовс 10 је 14. октобра 2025. и долази скоро десет година након објављивања у јулу 2015. године, када је Виндовс 8 био под тешким критикама.

У ажурирању листе Мицрософт Сторе-а, Мицрософт је потврдио да је 31. јануар био последњи дан за куповину кључева производа за Виндовс 10. Другим речима, Мицрософт неће нудити кључеве производа за ОС у својим званичним онлајн или офлајн продавницама.

То значи да ће Мицрософт Сторе нудити само кључеве производа за Виндовс 11 и више нећете моћи да купите Виндовс 10.„31. јануар 2023. ће бити последњи дан када је ово преузимање оперативног система Виндовс 10 понуђено на продају. Виндовс 10 ће остати подржан са безбедносним исправкама које помажу у заштити вашег рачунара од вируса, шпијунског софтвера и другог малвера до 14. октобра 2025.“, компанија изјавио је у упозорењу објављеном на његовој веб страници.

Од 1. фебруара, Мицрософт је почео да преусмерава Виндовс 10 Хоме и Про странице производа на Виндовс 11.

 Виндовс 10 је престао да се продаје
Кеширана страница Мицрософт продавнице са обавештењем о преузимању оперативног система Виндовс 10

Ово звучи као лоша вест за оне који и даље преферирају Виндовс 10 у односу на Виндовс 11 и планирају да купе стари оперативни систем, али промена не значи нужно да ће кључеви производа за Виндовс 10 престати да постоје.

Прво и најважније, увек можете да купите кључеве производа за Виндовс 10 од других онлајн продавница, као што су Амазон или еБаи. Офлајн продавци ће наставити да нуде Виндовс 10 производе широм света.

Такође је важно разумети да Мицрософт не блокира активацију оперативног система Виндовс 10. Увек можете купити кључ производа за Виндовс 11 и вратити га на Виндовс 10, који ће се аутоматски активирати помоћу дигиталне копије повезане са Мицрософт-ом.

И даље је могуће активирати Виндовс 10 помоћу кључева производа за Виндовс 7 и 8.1, а чак и Виндовс 11 кључеви могу активирати копије Виндовс 10.

Мицрософт ће укинути ажурирања за Виндовс 10 2025

Као што је поменуто на почетку, Виндовс 10 не иде никуда и наставиће да добија безбедност и побољшања путем месечних кумулативних ажурирања најмање до октобра 2025. Мицрософт је раније потврдио да је ОС подржан до 14. октобра 2025., али ће подршка вероватно проширити за пословне клијенте.

Другим речима, можете да наставите да користите Виндовс 10 без журбе ако већ нисте извршили надоградњу. Запамтите, Виндовс 11 је опционалан и Мицрософт не присиљава кориснике да надограде на нови оперативни систем.

То је зато што Виндовс 11 није за свакога, а Виндовс 10 има више да понуди када су у питању напредне функције и опције прилагођавања.

Такође вреди напоменути да Мицрософт ради на наследнику Виндовс 11 под називом „Виндовс 12“ са извештајима који сугеришу да би ажурирање могло да буде велико на АИ, али не знамо када ће стићи на тржиште.

Популар Постс