Још једна алатка из доба Виндовс 7 постаје опциона у оперативном систему Виндовс 10

 Виндовс 10 подразумеване апликације

Како Виндовс 10 наставља да се развија, одређене функције се одбацују или постају опционе са новим ажурирањима функција. Још 2018. године, Мицрософт је потврдио да алатка за исецање нестаје и да ће модерна „Снип & Скетцх“ бити подразумевана апликација за све ваше снимке екрана.

У ажурирању за Виндовс 10 октобар 2020. или новијој, застарела алатка за исецање је и даље унапред инсталирана и не може се уклонити. Међутим, у новом ажурирању за преглед, Мицрософт је коначно учинио 'Сниппинг Тоол' опционим, што значи да се може деинсталирати ако корисници желе.

Ово се може урадити преко апликације Подешавања или директним преласком на страницу Опционалне функције, као што је приказано на слици испод. Страница са опцијама

Када се алатка деинсталира, програм ће бити уклоњен из Виндовс-а и нећете га моћи видети у резултатима Виндовс претраге или Старт менију. Исто тако, Виндовс 10 од вас неће тражити да поново инсталирате алатку за исецање и од вас ће се тражити да уместо тога користите модерну апликацију Снип & Скетцх.

Сниппинг Тоол је први пут представљен у оперативном систему Виндовс Виста и некада је био од најистакнутијих функција у оперативном систему Виндовс 7. Овај алат вам у основи омогућава да снимите снимак екрана целог екрана или делова које је корисник истакао.

 Сниппинг Тоол

Снип & Скетцх, модерна замена заснована на Мицрософтовим УВП принципима, такође вам омогућава да снимите снимке екрана, што значи да вам ништа неће недостајати. Помоћу апликације Снип & Скетцх можете да правите снимке екрана отвореног прозора, целог екрана, правоугаоних површина и области слободног облика.

Вероватно ће Мицрософт на крају престати да укључује застареле алате у подразумевану инсталацију оперативног система Виндовс 10 и од корисника ће се тражити да ручно омогуће те алате из подешавања ако желе да их користе.

Омогућавајући корисницима да уклоне ове застареле алате, Мицрософт им такође олакшава инсталирање алтернатива треће стране.

За оне који нису упознати, Мицрософт је такође учинио Цоннецт (алатка за екранизацију), Паинт, ВордПад и Нотепад опционим у Виндовс 10 ажурирању за мај 2020. или новијем.

Популар Постс