Извештај: Виндовс је имао мање рањивости од Дебиан Линук-а

Историјски гледано, Виндовс није дизајниран за безбедност, али је Мицрософт постао озбиљнији по питању безбедности са Виндовс КСП-ом, који је укључивао широк спектар безбедносних функција и моћан заштитни зид.

Као одговор на растућу забринутост за безбедност, Мицрософт је такође почео да ажурира Виндовс са више безбедносних и приватних функција, али Виндовс остаје велика мета јер покреће огромну већину личних и пословних рачунара.

Једна од предности Линука у односу на Виндовс 10 је та што је сигурнији, али Линук системи никако нису непогрешиви и чини се да то потврђују недавни подаци из Националне базе података о рањивости Националног института за стандарде и технологију.Према подацима, Дебиан Линук је имао највише сигурносних пропуста од било којег ОС-а током 1999-2019. Током овог периода, пријављено је 3.067 рањивости у Дебиан Линук-у и 2.007 у Убунту-у. С друге стране, Виндовс 7 је био захваћен са 1.283 рањивости, а откривено је 1.111 рањивости у Виндовс 10.

Такође је вредно напоменути да Дебиан Линук каже да његова заједница обично поправља рањивости у року од неколико дана. Корисници Виндовс-а, с друге стране, понекад морају да чекају и по месец дана.

Ствари су се, међутим, временом промениле.

 Извештај о рањивостима

Слика љубазношћу: ТхеБестВПН

У 2019. години, Андроид је био на врху листе са 414 рањивости, а Дебиан Линук одмах иза 360 и Виндовс 10 са 357.

Оно што је значајно за Виндовс 10 је да су ови бројеви заправо мали за Виндовс 7. У 2019. години, на пример, откривено је 250 рањивости у Виндовс 7 и 357 у Виндовс 10.

Важно је разумети да многе рањивости на рачунарима потичу од хардверских компоненти као што су чипсетови и драјвери, а не због самог ОС. Многе рањивости Виндовс-а су усмерене на предузећа, тако да неке можда неће имати лош утицај на крајње кориснике.

У сродним вестима, удаљени смо неколико сати од закрпе у уторак и очекује се да ће Мицрософт представити кумулативна ажурирања за Виндовс 10 и Оффице прпдуцтс са безбедносним исправкама.

Популар Постс