Гоогле Цхроме 68 добија нову функцију за смањење употребе РАМ-а

 Гоогле Цхроме рачунар

Хајде да причамо о две чињенице. Прво, Гоогле Цхроме је најпопуларнији претраживач са богатим функцијама. Друго, Гоогле Цхроме је памћење. Једе ваш РАМ као да је укусан колачић. Гоогле Цхроме је током година примио гомилу ажурирања и ниједно од њих није смањило употребу РАМ-а. Али најновије ажурирање мења ствари. Са Цхроме 68, Гоогле је коначно додао функцију за смањење употребе РАМ-а.

Функција се зове АПИ животног циклуса странице. Смањује употребу РАМ-а када имате више картица отворених у исто време. То ради тако што суспендује веб странице које су у позадини, као и оне које нисте отварали неко време. Ово смањује употребу РАМ-а и оптерећење ЦПУ-а, чинећи претраживач мање гладним ресурса.

Гоогле је прошле недеље објавио ажурирање за Цхроме 68, али није споменуо ништа о АПИ-ју животног циклуса странице. Веб странице које раде у позадини биће паузиране док се не вратите на веб локацију.Омогућава прегледачима да агресивније оптимизују системске ресурсе, што је на крају од користи свим корисницима веба, објашњава Филип Волтон, програмер који ради за Цхроме.

Прегледачи данас већ предузимају активне мере за очување ресурса за странице у позадинским картицама, а многи претраживачи би желели да ураде много више од овога како би смањили укупни отисак ресурса. Проблем је што програмери тренутно немају начина да се припреме за ове врсте интервенција које покреће систем или чак знају да се оне дешавају. То значи да претраживачи морају да буду конзервативни или ризикују да разбију веб странице, каже Гоогле.

Очигледан проблем са јефтиним уређајима је тај што имају ограничену меморију, мању процесорску снагу и мали простор за складиштење. Али веб локације ових дана постају све моћније и гладне ресурса. Дакле, једино што се може урадити је оптимизација претраживача.

Животни циклус странице у Гоогле Цхроме-у функционише на исти начин на који се управља апликацијама у позадини на паметним телефонима. Апликације које се не користе често ће бити спречене да раде у позадини. Али код претраживача постоји квака. Веб програмери би то морали да омогуће на својим веб локацијама да би Гоогле Цхроме учинио своју магију.

За ову функцију се такође каже да ради на прогресивним веб апликацијама (ПВА), како је рекао Алекс Расел у објави на Твитеру. То би значило боље перформансе за ПВА.

Ажурирајте Гоогле Цхроме на најновију верзију тако што ћете отићи у Подешавања и кликнути на опцију О.

Популар Постс