Дневник промена за Виндовс 10 мај 2020: Све ново

Прошло је скоро шест месеци откако је последње ажурирање функције Виндовс 10 почело да се приказује корисницима. Касније ове недеље, Виндовс 10 Маи 2020 Упдате, које је прво велико ажурирање у години, почеће да се пласира корисницима широм света са новим функцијама, побољшањима и побољшањима укупног корисничког искуства.

Виндовс 10 Маи 2020 Упдате, такође познат као верзија 2004, сада је доступан корисницима.

Са ажурирањем за Виндовс 10 за мај 2020., Мицрософт не намеће никакве значајне или радикалне промене корисницима. Виндовс 10 верзија 2004 је много већа од ажурирања из новембра 2019. (верзија 1909) са суптилним побољшањима, неколико нових функција и бржим перформансама за старији хардвер.Листа свих нових функција у Виндовс 10 ажурирању за мај 2020

У овом чланку смо истакли све нове функције и побољшања која долазе са ажурирањем за Виндовс 10 маја 2020.

1. Опционо искуство ажурирања

Ажурирање за Виндовс 10 за мај 2020. представља нову страницу Опционих ажурирања која ће вам омогућити да изаберете и изаберете некритична ажурирања за Виндовс за своје управљачке програме или друге делове система.

Као што можете видети на горњој слици екрана, страница Виндовс Упдате ће имати нову област Опционих ажурирања. Садржаће драјвере за вашу тастатуру, миш, ПЦИ магистралу и друге производе.

Управљачки програми се могу инсталирати ручно или такође можете прескочити инсталацију. Искуство је слично као са Виндовс 7, који је такође укључивао опциона ажурирања на контролној табли.

Да бисте пронашли нову страницу Опциона ажурирања, идите на Подешавања > Ажурирање и безбедност > Виндовс Упдате и кликните на „Прикажи опциона ажурирања“.

2. Блуетоотх А2ДП

Када инсталирате ажурирање на свој уређај, моћи ћете да користите рачунар као пар Блуетоотх звучника и пуштате музику са телефона.

Ажурирање из маја 2020. коначно поново уводи подршку за Блуетоотх А2ДП судопер , који је био доступан у оперативном систему Виндовс 7 пре него што је онемогућен са ажурирањем за Виндовс 8. Старије верзије оперативног система Виндовс 10 су ограничене на изворну улогу А2ДП, која вам омогућава само да стримујете песму са лаптопа на звучнике или паметни телефон.

За сада се чини да ће подршка за Блуетоотх А2ДП остати онемогућена док је не укључите помоћу апликације треће стране из Мицрософт Сторе-а.

3. Цлоуд Рецовери

Ажурирање уводи опцију опоравка у облаку за Виндовс 10 и знатно олакшава процес опоравка радне површине или лаптопа од оштећене инсталације оперативног система.

Да бисте ресетовали Виндовс 10 када нешто крене наопако, потребно је да користите Виндовс слику која је испоручена са вашим уређајем у диску за опоравак, компакт диску или УСБ уређају за складиштење са ИСО сликом.

Ажурирање из маја 2020. уводи опцију опоравка у облаку за кориснике. Виндовс би понудио две опције када ресетујете свој уређај: преузимање у облаку или локално ресетовање.

 Виндовс 10 Цлоуд преузимање

Опција преузимања у облаку би преузела најновију верзију оперативног система Виндовс 10 од Мицрософта и инсталирала је за вас без ручне интеракције.

Другим речима, Цлоуд Рецовери вам омогућава да заобиђете традиционални процес опоравка оперативног система Виндовс 10 који можда неће радити сваки пут.

Да бисте користили опцију преузимања у облаку, идите на Подешавања > Ажурирање и безбедност > Опоравак и изаберите опцију „уклони све“. На следећем екрану можете рећи Виндовс-у да користи преузимање у облаку.

Када буде изабран, Виндовс ће преузети најновију копију оперативног система Виндовс 10 са Мицрософт сервера и инсталирати је на ваш систем.

4. Брже перформансе

Ако користите ХДД, вероватно ћете приметити побољшања перформанси након инсталирања ажурирања за мај.

У ажурирању за мај 2020., Виндовс претрага је подешена како би се смањио стрес на вашем систему, употреби диска и ЦПУ-а.

Виндовс претрага активно индексира датотеке на вашим чврстим драјверима како би њихово претраживање било брже. Док процес индексирања побољшава искуство претраживања, он такође ставља чврсти диск под великим оптерећењем и Виндовс претрага може успорити цео рачунар.

Почевши од Мајског ажурирања, Виндовс претрага више неће узроковати велику употребу диска приликом индексирања ваших датотека.

Приметићете брже перформансе на уређајима са старијим хард дисковима (ХДД), захваљујући смањеној употреби ресурса од стране Виндовс Сеарцх-а. Међутим, мало је вероватно да ћете приметити значајну разлику у уређајима са ССД дисковима, који не пате од успоравања узрокованих индексирањем Виндовс Сеарцх-а.

Мицрософт такође побољшава уграђену функцију за исправљање правописа у Виндовс Сеарцх-у. Виндовс претрага ће интелигентно разумети и исправити мале грешке у куцању као што је екце;. Раније, нетачне речи не би дале резултате.

Касније ове године, Мицрософт планира да објави још једно ажурирање које ће омогућити Виндовс Сеарцх-у да открије када активно користите свој уређај и смањи активности индексирања.

5. ВСЛ2

Виндовс подсистем за Линук (ВСЛ) представљен је са ажурирањем за годишњицу оперативног система Виндовс 10 2016. године, али није покретао прави Линук кернел. Као резултат тога, програмери нису могли да покрену одређене модуле кернела као што су драјвери уређаја у Виндовс подсистему за Линук.

ВСЛ2 уводи своје језгро и моћи ћете да поставите Линук датотеке у Линук роот систем датотека. Такође можете приступити Линук датотекама помоћу Филе Екплорер-а унутар Линук виртуелног чврстог диска.

Пошто ВСЛ2 има сопствено језгро за Линук, очекује се побољшање перформанси. Почевши од ажурирања из маја 2020. године, наредна ажурирања за ВСЛ2 ће бити обрађена од стране Виндовс Упдате ако сте ручно омогућили ВСЛ2, који остаје опционалан у Виндовс-у.

6. Контроле пропусног опсега за Виндовс Упдате

Виндовс 10 активно користи ваш интернет за Виндовс Упдатес, Мицрософт Сторе и друге производе

Са ажурирањем за мај 2020., Виндовс 10 ће вам омогућити да конфигуришете колико пропусног опсега (брзина интернетских података) треба да се користи за Виндовс Упдате и Мицрософт Сторе са „апсолутном вредношћу“.

Апсолутне вредности пружају корисницима већу контролу над начином на који се њихова интернет веза користи у процесу Виндовс Упдате. У Виндовс Упдате > Напредне опције > Оптимизација испоруке, можете поставити апсолутно ограничење у Мбпс и прецизније ограничити преузимања Виндовс Упдате.

 Ограничење пропусног опсега за Виндовс 10

Ово је идеално за сценарије у којима користите ограничену везу или имате више уређаја на истој интернет вези.

Да бисте користили ову функцију, идите на апликацију Подешавања > Ажурирања и безбедност > Напредне опције > Оптимизација испоруке > Напредне опције.

На страници са напредним опцијама Оптимизације испоруке омогућите ове две опције:

 • Ограничите колико се пропусног опсега користи за преузимање ажурирања у позадини.
 • Ограничите колико се пропусног опсега користи за преузимање ажурирања у првом плану.

Унесите вредност да бисте поставили ограничење за ажурирања. На пример, ако унесете 20, само 20 Мбпс ваше интернет брзине ће се користити за преузимање Виндовс ажурирања, апликација из Мицрософт продавнице и других услуга.

7. Цортана

Прошле године, Мицрософт је раздвојио Виндовс Сеарцх и Цортана. Сада, Цортана постаје апликација са прозорима која се може ажурирати из Мицрософт Сторе-а, искључити са траке задатака и може се померати по радној површини.

Цортана такође долази са новим корисничким интерфејсом за разговор и ажуриран је могућношћу примања захтева путем текста и гласа.

 Цортана ажуриран изглед

Ово је значајна промена јер коначно омогућава Мицрософт-у да чешће ажурира Цортану новим функцијама директно из Мицрософт продавнице.

8. Менаџер задатака

 Тип диска

У ажурирању за мај 2020., Таск Манагер сада приказује тип вашег диска (ССД или ХДД), што вам омогућава да идентификујете хардвер за складиштење инсталиран у вашем систему.

Мицрософт такође ажурира картицу перформанси у Таск Манагер-у да прикаже температуру вашег ГПУ-а.

 Таск Манагер ГПУ

Ако имате наменску графичку картицу са драјвером који подржава ВДДМ 2.4, картица перформанси менаџера задатака ће коначно приказати температуру ГПУ-а.

9. Специјализовани дисплеји

За неке рачунаре, Мицрософт уводи нову функцију под називом Специјализовани екрани, која се може конфигурисати из Подешавања > Систем > Екран.

Ова функција вам омогућава да користите други монитор као специјализовани дисплеј за одређену намену, као што су опрема за игре, панел монитора за тестирање и валидацију у фабрикама, итд.

У подешавањима екрана потребно је да изаберете Напредна подешавања екрана и означите опцију Уклони екран са радне површине.

10. Каомоји

На основу повратних информација тестера, Мицрософт додаје још каомоџија на Виндовс 10 панел емоџија, којем се може приступити пречицом на тастатури Вин+(Период).

11. ДирецтКс 12

Ажурирање из маја 2020. такође укључује подршку за нове функције ДирецтКс 12, укључујући Раитрацинг ниво 1.1, Месх Схадер и повратне информације о узорку.

У овом издању, подршка за више монитора ће добити нека побољшања, захваљујући подршци за Виндовс Дривер Дисплаи Модуле (ВДДМ 2.7).

ВДДМ 2.7 побољшава стопе освежавања за више монитора, што би требало да реши проблем застоја када прелазите са једног монитора на други са различитим брзинама освежавања. Мицрософт такође додаје хардверски убрзано ГПУ заказивање како би побољшао перформансе репродукције видео записа, смањио кашњење и побољшао ФПС за неке игре.

 Хардверски убрзано планирање ГПУ-а

Нећете видети ова побољшања ако користите старију верзију графичког драјвера. Тренутно је само Интел додао подршку за ВДДМ 2.7 у својим ДЦХ драјверима.

12. Виндовс Хелло побољшања

 Виндовс Здраво

Виндовс Хелло је ексклузивна функција оперативног система Виндовс 10 која вам омогућава да користите биометријску безбедност на рачунару са отиском лица, отиском прста, па чак и ПИН-овима.

У ажурирању за мај 2020. сада можете да користите Виндовс Хелло за пријаву када сте у безбедном режиму, што је основно стање са ограниченим скупом датотека и драјвера за решавање проблема на рачунару.

13. Мрежне камере

Виндовс 10 вам сада такође омогућава да конфигуришете мрежне камере за подршку, које су ИП камере које се користе у безбедносним сценаријима.

Уз Маи Упдате, можете да конфигуришете Виндовс да користи мрежу и стримује фотографије или видео записе снимљене камером.

14. Аутоматско поновно покретање за УВП апликације

Сада ћете моћи аутоматски да поново покренете УВП апликације када поново покренете рачунар. Раније је ова функција била ограничена само на Вин32 апликације.

 Виндовс 10 поново покрените апликације

Можете да конфигуришете функцију у оквиру Подешавања > Налози > Опције за пријављивање.

Ажурирање за мај 2020. такође вам даје већу контролу над тим када би Виндовс 10 требало аутоматски поново да покрене ваше Вин32 и УВП апликације.

Ако укључите ову функцију, Виндовс ће сачувати ваше апликације које се могу поново покренути када се одјавите или искључите систем. Апликације се настављају следећи пут када потпишете.

Искључивање функције ће смањити време покретања.

15. Искуство Блуетоотх упаривања

Мицрософт уводи побољшања за упаривање периферних уређаја.

Блуетоотх упаривање за уређаје које је направио Мицрософт сада се обавља у обавештењима Ацтион Центер-а, што значи да нећете морати да отварате апликацију Подешавања да бисте завршили упаривање.

16. Побољшање виртуелних десктопа

 Виртуелна радна површина

Виртуелна радна површина вам омогућава да одвојите радне површине

Виндовс 10 долази са виртуелним радним површинама, што вам омогућава да креирате више и одвојене радне површине. Свака радна површина приказује различите отворене прозоре и апликације.

Маи Упдате додаје могућност преименовања виртуелних десктопа. Да бисте користили ову функцију, притисните Вин+Таб пречицу на тастатури и изаберите „Нова радна површина“.

Када изаберете опцију радне површине, поље ће постати могуће уређивати и можете преименовати радну површину.

Такође можете да кликнете десним тастером миша на сличицу радне површине и измените име.

17. Ново искуство таблета за 2-у-1

Ажурирање се такође фокусира на искуство таблета и долази са новим искуством таблета за 2-у-1 уређаје. Функција је за конвертибилне уређаје, који би требало да лако служе као лаптопи или таблети.

Према Мицрософт-у, ново искуство таблета би требало да олакша корисницима да прелазе између два фактора облика.

 Таблет-моде

Када користите свој уређај у режиму таблета, Виндовс ће сада повећати размак између икона на траци задатака, скупити поље за претрагу на траци задатака у икону, оптимизовати изглед Филе Екплорер-а и аутоматски позивати тастатуру додиром када додирнете текстуална поља.

18. Паинт, ВордПад и Нотепад су сада опциони

Листа апликација са опционалним функцијама у ажурирању за мај 2020. садржи три нова уноса: Паинт, Нотепад и ВордПад. Апликације неће нестати из оперативног система Виндовс 10, али ћете имати избор да их деинсталирате и користите алтернативе треће стране као што су Паинт.НЕТ или Нотепад++.

 Опционе карактеристике

Нотепад и Паинт су унапред инсталирани у Виндовс-у од Виндовс 1.0, који је објављен 1985. ВордПад је додат оперативном систему 1995. Док је Мицрософт увек дозвољавао корисницима да замене ВордПад, Нотепад или Паинт функционалност апликацијом треће стране , ниједан од њих се не може деинсталирати из Виндовс-а.

Са Виндовс 10 верзијом 2004, Мицрософт је додао ова три програма на листу опционих функција, што значи да можете да деинсталирате апликације ако желите. Да бисте деинсталирали апликације и поново их инсталирали, идите на страницу „Опционалне функције“ у апликацији Подешавања.

 Нотепад опционо

Мицрософт такође ажурира кориснички интерфејс странице са листом апликација са опцијама са неколико нових додатака.

Сада можете изабрати и инсталирати више опционих функција истовремено, претраживати листе опционих функција и сазнати датум инсталирања за сваку опциону функцију на вашем систему.

19. Редизајнирана страница статуса мреже

Мицрософт редизајнира страницу статуса мреже у оквиру апликације Подешавања како би приказао сву доступну везу на страници Статус и употребу података.

 Подешавања статуса мреже

Сада можете видети колико података се користи директно са странице Статус мреже.

Остала побољшања у ажурирању маја 2020:

 • Сада можете да промените брзину курсора миша из Подешавања > Уређаји > Миш.
 • Кинески и јапански ИМЕ побољшања.
 • Сада можете лако да промените слику за налог који користите за пријаву на Виндовс из подешавања.
 • Поставка бочног учитавања за МСИКС више није потребна.
 • Мицрософт је ажурирао читање Оутлоок фасцикле наратора за оптимално искуство тријаже.

Када и где добити ажурирање

Мицрософт је почео са увођењем ажурирања за мај 2020. 27. маја 2020.

Мицрософт каже да неће аутоматски преузети и инсталирати ажурирање на ваш рачунар. Ако то желите одмах, мораћете ручно да проверите да ли постоје ажурирања на страници Виндовс Упдате.

Ако га не видите на страници Виндовс Упдате, користите алатку за креирање медија и помоћник за ажурирање да бисте одмах добили ажурирање.

Популар Постс