Детаљнији поглед на нове замене оперативног система Виндовс 10 за функције контролне табле

  Апликација Виндовс 10 Цонтрол Панел

Мицрософт је одлучио да сакрије неке аплете (странице) традиционалне контролне табле у будућим издањима Виндовс 10.

Са оперативним системом Виндовс 8, Мицрософт је представио модерну апликацију за подешавања прилагођену почетницима. Нова апликација Подешавања довољно је добра за персонализацију Виндовс 10 јер вам даје приступ позадинским фотографијама, темама, акцентима, фонтовима, звуку итд.

Генерално, овај нови интерфејс није адекватан за напредне конфигурације. Контролна табла је увек нудила више опција од модерних замена, укључујући апликацију Подешавања. Ово је углавном због два разлога: ограничених УВП АПИ-ја и Мицрософтове немогућности да мигрира старе компоненте.Са предстојећим ажурирањима, Мицрософт предузима још један корак да уклони неке странице на контролној табли.

Системски аплет

У ажурирању за Виндовс 10 октобар 2020. Мицрософт уклања аплет „Систем“ са контролне табле , који вам даје преглед спецификација вашег система, као што су процесор и количина РАМ меморије коју сте инсталирали.

  Системски аплет на контролној табли

Страница Систем на контролној табли вас сада преусмерава на апликацију Подешавања и не можете да приступите горњем екрану у будућим верзијама оперативног система Виндовс.

Добра вест је барем да је Мицрософт побољшао апликацију Подешавања. У ствари, замена странице „Систем“ је много кориснија.

  О страници у подешавањима

Страница „О“ која ће заменити страницу „Систем“ долази са свим информацијама доступним на контролној табли. Такође укључује ново дугме за копирање ваших системских спецификација, укључујући број верзије ОС-а.

Програм & карактеристике

Мицрософт је такође убијање одељка на контролној табли где можете да деинсталирате програме .

У ажурирању за Виндовс 10, које се очекује следеће године, Мицрософт ће почети да преусмерава кориснике који отварају програме и функције под контролном таблом на Апликације и функције у подешавањима.

  Апликације и функције

Иако страница Апликације и функције има све функције које пружа контролна табла, неким корисницима се можда неће допасти кориснички интерфејс.

Апликација за подешавања нуди распоред заснован на листи и ставке се налазе једна испод друге. С друге стране, контролна табла нуди изглед заснован на табели где ставке стоје вертикално са додатним информацијама у свакој колони и редовима.

У горњем случају, модерна замена контролне табле користи много размака и такође смањује број апликација које су наведене на једној страници.

  Програм и карактеристике

Исто тако, страница са апликацијама и функцијама такође нема лепљиво заглавље за опције сортирања. То значи да морате да скролујете до врха да бисте приступили опцијама филтера које пружа модерна апликација за подешавања.

Управљање диска

Виндовс 10 верзија за преглед такође долази са а нова модерна алатка која вам омогућава да управљате областима управљања диском унутар оперативног система. Можете приступити новом екрану Управљање дисковима и волуменима у оквиру Подешавања > Систем > Складиштење.

Овај нови алат је Мицрософт-ова модерна алтернатива додатку за управљање дисковима (Мицрософт Манагемент Цонсоле).

  Модерни Диск Манагер

Тренутно долази са врло основним корисничким интерфејсом и бољом интеграцијом са поставкама складиштења у оперативном систему Виндовс 10, али више кључних функција недостаје у модерној верзији у поређењу са тренутним додацима за управљање дисковима.

На пример, нови алат за диск не може да прикаже графички приказ инсталираних физичких диск јединица.

Исто тако, ако отворите волумен или партицију, не можете да прегледате информације о другим волуменима/партицијама. Навигација је ограничена само на одређени волумен складишта/партицију.

  Управљајте партицијама волумена

С друге стране, стари алат за управљање дисковима долази са два одељка: горњи и доњи део. Горњи одељак садржи листу свих партиција које Виндовс препознаје, а доњи део долази са графичким приказом уређаја за складиштење.

  Легаци Диск Манагемент

Бар за сада, Мицрософт је потврдио да застарели услужни програм за управљање дисковима неће бити преусмерен на модерну верзију.

Стораге Спацес

У недавно објављеним верзијама за преглед, Мицрософт тестира заставицу која ће омогућити приступ модерној верзији функције Стораге Спацес.

За оне који нису свесни, Стораге Спацес је функција која вам омогућава да креирате „Поол“ где су вишеструки дискови различитих величина и интерфејса груписани заједно. Виндовс 10 види Поол (Складишне просторе) као један велики диск.

Ова функција је тренутно доступна само на контролној табли, али такође долази у апликацију Подешавања у будућем издању оперативног система Виндовс 10.

Популар Постс