Ажурирање за Виндовс 10 за трајно укидање Адобе Фласх Плаиер-а

Адобе је 31. децембра 2020. угасио Фласх Плаиер једном заувек, а корисницима се сада препоручује да деинсталирају софтвер из Виндовс 10 и веб претраживача.

Адобе је већ почео приказује искачући прозор о крају живота Фласх Плаиер-а на Виндовс 10 . Касније овог месеца или следећег месеца, ажурирање за Виндовс 10 ће почети да се издаје путем Виндовс Упдате и ВСУС-а како би се угасио софтвер.

Мицрософт је већ учинио доступном закрпу под називом Ажурирање за уклањање Адобе Фласх Плаиер-а преко свог каталога ажурирања, али је тренутно опциона и већина корисника тога није свесна.Иста закрпа стиже у Виндовс Упдате и ВСУС у наредних неколико недеља.

Сврха закрпе је уклањање Фласх Плаиер-а из оперативног система (и потрошачког и серверског издања), али постоји квака – само ће уклонити Фласх са контролне табле.

 Фласх Плаиер на контролној табли

Једном када се примени, Мицрософт каже само ће Фласх Плаиер који је у пакету са оперативним системом Виндовс 10 бити уклоњен и нећете моћи поново да га покренете изворно. Ажурирање неће утицати на прегледаче и Фласх Плаиер које је корисник ручно инсталирао. На пример, неће уклонити ППАПИ и НПАПИ верзије Фласх-а ако сте их инсталирали ви.

 Адобе Фласх у Едге-у

Према плану пута, Мицрософт такође планира да уклони Фласх Плаиер из свог Едге претраживача путем одвојеног аутоматског ажурирања у јануару.

Мицрософт је такође упозорио да се ажурирање не може уклонити након што се примени. Ако и даље желите да покрећете Фласх програме, мораћете да користите емулаторе. Овај потез није лош, с обзиром да је Фласх Плаиер укинут.

Постоји шанса да ће Виндовс уређаји и даље имати инсталиране неке Адобе Фласх компоненте. Да бисте били сигурни да је Фласх потпуно уклоњен, идите на страницу Апликације и функције у апликацији Подешавања и деинсталирајте га ручно.

Популар Постс