Аппле М1 покреће Виндовс на АРМ-у брже од Сурфаце Про Кс

 Мицрософт Сурфаце Про Кс

Слика љубазношћу: ЦНЕТ

На основу нових мерила, можемо са сигурношћу рећи да је Аппле М1 процесор импресиван и да тренутно ради са Виндовс 10 брже од процесора који се испоручује са Мицрософт Сурфаце Про Кс линијом.

Аппле-ов АРМ-базирани М1 процесор је тренутно доступан у МацБоок-у и Мац Мини-у, а уређаји који раде на Аппле Силицон-у су већ доступни за куповину. Аппле није једина компанија која улаже у АРМ за своје рачунаре јер је Мицрософт један од првих који је истакао предности АРМ чипова користећи своју линију Сурфаце Про Кс.Још 2016. године, Мицрософт је званично започео рад на „ Виндовс 10 АРМ „ са фокусом на трајање батерије и увек повезану интернет конекцију.

Виндовс 10 на АРМ-у је верзија оперативног система дизајнирана да ради на хардверу заснованом на АРМ-у, као што су Куалцомм Снапдрагон и Самсунг Екинос. Технички, Виндовс 10 АРМ би такође требало да може да ради на Аппле М1 процесорима, али то ће се десити само када Мицрософт буде вољан да промени уговор о лиценцирању.

Није изненађујуће да су програмери већ успели да покрену Виндовс 10 АРМ на Аппле М1 процесорима путем виртуелизације.

Програмери су успели да виртуелизују Виндовс 10 АРМ на Аппле М1 чипу користећи КЕМУ услугу отвореног кода, и испоставило се да је М1‌ чип способан да покреће Мицрософтов оперативни систем брже од Сурфаце Про Кс.

 Аппле М1 Виндовс 10 бенцхмарк

Тхе Геекбенцх резултате показују да Апплеов М1 чип има једнојезгарни резултат од преко 1390 и вишејезгарни резултат од преко 4769 када је тестиран са Виндовс 10 АРМ у виртуелизацији. С друге стране, Сурфаце Про Кс је у стању да добије само 802 резултата са једним језгром и 3104 резултата за више језгара.

Сурфаце Про Кс је једини истински моћан Виндовс АРМ рачунар на тржишту и Мицрософт је користио прилагођену верзију Снапдрагон процесора под називом СК1 за свој Сурфаце Про Кс.

Резултати не изгледају добро за Мицрософт и Куалцомм, с обзиром на то да Виндовс 10 ради путем виртуелизације на Аппле хардверу.

Без обзира на то, конкуренција је увек добра и Аппле би могао да подстакне Куалцомм да буде бољи са својим Снапдрагон процесорима. И Мицрософт и Куалцомм би ускоро требало да освеже свој хардвер, вероватно у другој половини 2021.

Популар Постс